Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: ADAM IHSE / TT
Bild: ADAM IHSE / TT

Fortsatt ökning av coronasmitta på drabbade äldreboenden

Fler boende har konstaterats smittade av covid-19 på Boken och Furugården sedan i måndags. Boken har 13 boende som konstaterats smittade och Furugården nio, varav en boende avlidit med covid-19.

— Det är fortfarande tufft på Boken utifrån bemanningssituationen och framförallt är det tufft att de som bor på boendet fortsätter bli smittade. Men man tror att de blivit smittade sedan tidigare. Vi har gjort extrakontroller för att se om rutiner efterföljs och det vi kan se är att allt efterföljs till punkt och pricka och att man inte kan göra mer, säger Daniel Johansson, biträdande socialchef i Falkenbergs kommun.

På Boken har tio anställda konstaterats med covid-19. Även på Humanas äldreboende Furugården har ett antal anställda kontaterats smittade. Camilla Stiernflycht, verksamhetschef på Furugården, vill inte gå in på hur många anställda som insjuknat i corona och hänvisar till sekretess.

”Bemanningssituationen är fortsatt bra. Vi hanterar det uppkomna läget” meddelar hon via mail.

Bättre vård nu jämfört med i våras

Enligt Daniel Johansson finns det bättre kunskap om covid-19 nu jämfört med i våras, vilket också bidragit till att behandlingen av sjukdomen blivit bättre.

— Skillnaden är att man kanske inte fick rätt behandling fullt ut i våras, dels för att man inte visste hur man skulle behandla covid-19 och dels för att boende i många fall fick vara kvar på äldreboendet, säger han.

I dagsläget vårdas en av de boende som smittats av covid-19 på sjukhus, enligt Daniel Johansson. Och trots att behandlingen mot corona inte var fullt utvecklad under våren har majoriteten av de som smittats i kategorin äldre-äldre överlevt.

— Vi har en överlevnad på 90 procent av fallen i Falkenberg. Så det är väldigt många som klarar sig även om man tillhör den absoluta riskgruppen, avslutar Daniel Johansson.

LÄS MER: Ännu fler smittade på drabbade äldreboenden

LÄS MER: Stort utbrott på äldreboendet Boken

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här