Kyrkogårdschef Patrik Blomberg på Skrea kyrkogård i början av oktober. En del av de välta stenarna har sedan dess grävts ned liggande av kyrkogårdsförvaltningen.
Kyrkogårdschef Patrik Blomberg på Skrea kyrkogård i början av oktober. En del av de välta stenarna har sedan dess grävts ned liggande av kyrkogårdsförvaltningen.

Fortfarande välta gravstenar i Skrea

Kyrkogården har gjorts säker inför allhelgona. Men lika fin som vanligt kommer den inte vara.

ANNONS
|

För några veckor sedan berättade HN att150 gravstenar på Skrea kyrkogård dömtsut som säkerhetsrisker och välts till marken.

Gravrättsinnehavarna erbjöds att för 500 kronor få stenarna nedgrävda liggande, ett betydligt billigare alternativ än att anlita en stenhuggare för att anpassa stående stenartill säkerhetskraven.

Drygt 50 gravrättsinnehavare nappade på erbjudandet, men kyrkogårdschef Patrik Blomberg var osäker på om kyrkogårdsförvaltningenskulle hinna gräva nedallainnanallhelgona.

– Vi hann med samtliga, säger en lättad Patrik Blomberg, när vi ringer upp honom för att höra hur det gått.

Fortfarande ligger dock ett stort antal gravstenar välta på kyrkogården. Enligt Patrik Blomberg beror det i vissa fall på att de efterlevande inte bestämt sig för hur de ska göra. Men för de allra flesta är skälet att det inte finns någon gravrättsinnehavare längre.

ANNONS

– Finns det inga familjer kvar måste vi besiktiga gravstenarna och se vilka som är kulturhistoriskt intressanta. Är de inte det måste vi plocka bort dem, säger han.

För många innebär allhelgonahelgen årets enda besök på kyrkogården. Hur tror du de kommer reagera på det stora antalet välta gravstenar?

– Några kommer säkert bli överraskade och ledsna. Men vi kommer ha personal ute som man kan fråga och prata med.

Även om kyrkogården inte kommer att vara lika fin som vanligt denna allhelgona så är Patrik Blomberg nöjd med att den i alla fall är en säker plats att vistas på. Vältande gravstenar ligger bakom några uppmärksammade dödsfall de senaste åren.

– Många kommer hit hela familjer med barn. Nu kan de känna sig trygga med att alla gravstenar på våra tre kyrkogårdar är besiktigade.

Även på Kapellkyrkogården kommer besökarna att mötas av välta gravstenar under helgen, dock inte i samma omfattning som i Skrea. På Skogskyrkogården påbörjades däremot arbetet med att säkra gravstenarna redan förra året och har hunnit bli färdigt.

Till våren tror Patrik Blomberg att kyrkogårdsförvaltningen kommer att vara klar med samtliga stenarpå Kapellkyrkogården ochSkrea kyrkogård.

ANNONS