Fortfarande stor oro över att avtalet inte följs

Lever Frösunda upp till vad man lovat sedan man fått ansvaret för grupp- och servicebostäderna i Falkenbergs kommun? Och följer kommunen upp avtalet?

ANNONS
|

Detta diskuterades på en temakväll och medlemsträff som arrangerats av FUB i veckan.

– Man kan lugnt konstatera att det beskrivs som en katastrofsituation om man pratar med anhöriga och personal, säger Willy Engebrethsen i FUB.

Övertagandet skedde den 1 november och många tidigare anställda valde att säga upp sig då man tyckte att de nya anställningsvillkoren var orimliga.

Ansvariga på Frösunda och kommunföreträdare håller fast vid att verksamheten sköts som den ska. Något personal och anhöriga alltså inte håller med om.

En av deltagarna på mötet i veckan var Anita Robertsson som har en anhörig på ett boende i Falkenberg. Själv bor hon i Halmstad där Frösunda fått oerhört hård kritik för att inte hålla vad man lovat på de boenden man tagit över.

ANNONS

Därför blev Anita Robertsson förvånad när Frösunda fick ta över omsorgen i 17 grupp- och servicebostäder i Falkenbergs kommun.

– Jag har inte haft några som helst problem att googla fram massor av artiklar angående Frösunda och det har inte varit något positivt någonstans. Men vi anhöriga har ju ingen aning om vilka kommunen ska välja utan får bara ett besked när det är klart att det tagits ett beslut och att man får acceptera det. Jag fick höra från kommunen det var den bästa entreprenören.

– Frösundas anbud finns inget att anmärka på. Det är ingen tvekan om att det hade varit ett jättebra boende om de hade drivit det så som de skriver i anbudet. Men som det ser ut nu är det som en avgrund mellan anbudet och verkligheten, menar Anita Robertsson.

Hennes bror kan bli utåtagerande och aggressiv om han inte har trygghet.

– Då mår han jättedåligt och jag har varit med om att han gått bärsärkagång på boendet. För hans egen skull, personalens och de andra på boendet hoppas jag att det inte ska hända igen. Än så länge finns ordinarie personal kvar där han är. Men jag ser ju dåligt personalen mår och har själv gråtit över hur illa det är, säger Anita Robertsson.

ANNONS

Hon hoppas nu att Frösunda och kommunen ska se till att det ingångna avtalet verkligen följs.

Tog över i november

Falkenbergs kommun har lagt ut handikappomsorgen på entreprenad. Vid en förnyad upphandling förra året tog Frösunda Omsorg över en del av denna handikappomsorg från 1 november. Det handlar om 17 grupp- och servicebostäder med cirka 100 boende med funktionsnedsättning, framförallt utvecklingsstörning.

Vårdföretagen Humana och Nytida hade tidigare ansvaret för verksamheten.

ANNONS