Presenterade rapporten. Jerker Söderlind tror att politikerna i Falkenberg måste ta ett tydligt beslut om vad man vill med stadskärnan.
Presenterade rapporten. Jerker Söderlind tror att politikerna i Falkenberg måste ta ett tydligt beslut om vad man vill med stadskärnan.

Forskare: Ödesläge för stadskärnan

Kommunen måste välja väg: antingen satsa på stadskärnan eller på handel vid Tångarondellen. Sämsta alternativet är att inte välja väg alls, visar en utredning om Falkenbergs stadskärna.

ANNONS
|

I går presenterades utredningen som har letts av stadsforskare Jerker Söderlind på Stadsliv AB, på uppdrag av bland andra Fastighetsägarna Falkenberg och Falkenbergs innerstadsförening.

– Handeln kan bygga eller avveckla staden. Det jag säger är att ni måste välja, ska man ha handeln i stadskärnan eller i externa köpcentrum? Falkenberg är inte tillräckligt stort för att ha två konkurrerande handelsplatser, säger Jerker Söderlind.

Enligt rapporten kommer stadskärnan att påverkas negativt om det blir en ökad handel vid Tångarondellen.

– Politikerna befinner sig i ett skarpt beslutsläge, ett ödesläge och måste ta ett beslut om vilken väg man vill gå, säger Jerker Söderlind.

ANNONS

Han har tittat på tre scenarior, ett där man satsar på stadskärnan, ett där fokus ligger på Tångarondellen samt ett där man inte riktigt väljer väg. Enligt Jerker Söderlind blir det ofta det tredje, eftersom kommuner i det läget inte behöver nå politisk enighet.

– Det kan man kalla ”hipp som happ”-beslutet när man låter saker ske utan tydlig inriktning. Tar man inget tydligt beslut, behöver man inte bli anklagad i efterhand för att ha valt fel. Men man kan inte gå åt två håll samtidigt, det är inte trovärdigt, säger Jerker Söderlind.

Robert Strandberg, en av affärsmännen bakom idén om att ha handel vid Tångarondellen, kommenterade rapporten.

–Jag håller med om precis allt som Jerker har sagt i dag. Satsa 100 procent på stadskärnan, det behövs. Men hela resonemanget har utgått från att vi ska ha ett köpcenter, det är inte sant. Vi vill ha ett externt volymhandelsområde som kompletterar stadskärnan, säger han.

Jerker Söderlind framhöll att ytterligare butiker vill etablera sig i anslutning till externa handelscentrum. Per Arbin, näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna, håller med.

– Det blir ett självspelande piano, det finns inga garantier då. Detaljplaner går alltid att ändra ändå och för fastighetsägare innebär det en stor osäkerhet, säger Per Arbin.

ANNONS

Kommunens utvecklingsledare för stadskärnan, Henrik Olsson, välkomnar debatten.

–Jag är fast besluten att det är genom att satsa på stadskärnan vi gör Falkenberg attraktivt. Däremot är jag glad att vi lyfter den här frågan nu. Jag jobbade i Kungsbacka och där gjordes aldrig det. Där dog handeln ut successivt efter att Kungsmässan etablerades, det blev många personliga tragedier, säger han.

ANNONS