Fornminne försvunnet på kommunens mark i Heberg

Ett unikt fornminne vid Söderskolan är försvunnet och en byggnad stämplad som kulturminne är förstörd. Vad gäller kulturminnet är Falkenbergs kommun bevisat skyldig – och misstankarna går åt samma håll, gällande fornminnet.

ANNONS
|

Lena Berglund, arkeolog vid länsstyrelsen, åkte i veckan till Heberg för att registrera en skampåle i sten som tillhört Årstad häradsrätt i fornlämningsregistret. När hon kom till platsen var stenen spårlöst försvunnen.

– Det är fruktansvärt tråkigt. Att det fanns en intakt skampåle här tror jag är väldigt unikt för Halland, säger hon och fortsätter:

– Jordkällaren är en allvarligare sak. I detaljplanen var både skampålen och jordkällaren skyddade. Häradena är en del av vår historia som sträcker sig bakåt 600–700 år som kan ha försvunnit nu.

Jordkällaren som Lena Berglund nämner antas tidigare ha varit ett häkte, och var tillsammans med skampålen några av de straff som kunde utdelas i tingshuset.

ANNONS

Lars Hillertz är ordförande i Årstads hembygdsförening och tror att stenen försvunnit i samband med att FABO röjt en häck bredvid. Han tycker att kommunen brustit i sitt arbete att bevara arvet av Årstad häradsrätt.

– Det har funnits så mycket historia i området som bara försvunnit under åren. Detta var länge en av de mest centrala punkterna i Halland, ett arv som nästan helt suddats bort, säger han.

Ingen på kommunen, eller FABO, har någon aning om vart skampålen tagit vägen. När HN når Mats Persson vid bygg och planering i Falkenberg har han bara haft kännedom om händelsen i några timmar.

– När jag hörde att den var borta misstänka jag att den försvunnit när FABO röjde häcken bredvid, men så var det inte. Det är väldigt olyckligt att den är borta och vi ska utreda vad som kan ha hänt

Enligt honom revs jordkällaren under året på uppdrag av kommunen efter uppmaningar från Söderskolan då den ansetts som en risk för barnen som lekte där. Jordkällaren klassades inte som ett fornminne, men klassades som en byggnad med visst kulturhistoriskt värde.

– Det är olyckligt att vi inte förde dialog med hembygdsföreningen och länsstyrelsen innan men vi har ett ansvar att se till så barn inte kommer till skada, säger Mats Persson.

ANNONS

Lena Berglund ser mycket allvarligt på händelserna.

Vad kan bli påföljden av att förstöra ett fornminne?

– För fornlämningar är det både böter och fängelse att skada eller förstöra, så i vart fall blir det nog böter. Men vi har börjat med att fråga kommunen snällt, ligger skampålen någonstans kan den återföras.

ANNONS