Kommunens markområde på övre Tröingeberg är svårt att exploatera på grund av omfattande fornlämningar.
Kommunens markområde på övre Tröingeberg är svårt att exploatera på grund av omfattande fornlämningar.

Fornlämningar hindrar kommunen i Tröingeberg

Kammarrätten går inte Falkenbergs kommun till mötes när det gäller markområdet på övre Tröingeberg. Länsstyrelsens utredning om fornlämning i marken står fast. Därmed blir det svårt för kommunen att exploatera området.

ANNONS
|

Falkenbergs kommun ville först bygga en ny skola på toppen av Tröingeberg. Så blev det inte och Tröingebergsskolan har fått en annan placering i området.

Omfattande fornlämning i Tröingeberg

Planerna grusades efter att länsstyrelsen 2017 lät göra en provgrävning som visade att området på 40 000 kvadratmeter innehöll medeltida boplatslämningar.

Kommunen har överklagat i flera rättsliga instanser med invändningen att de utredningar länsstyrelsen genomfört inte varit tillfredsställande.

Istället har kommunen yrkat på en större arkeologisk undersökning för att ta reda på mer vad det gäller fornlämningarnas art och utbredning. För som det är nu avråder länsstyrelsen helt från exploatering av markområdet.

ANNONS

Kammarrätten avslår överklagande

Kammarrätten avslår kommunens överklagande i sin dom och anser att utredningsunderlaget om fornlämningarna är tillräckligt.

Nu återstår det bara för kommunen att få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen för att kunna överklaga domen från kammarrätten.

ANNONS