Fontänhuset och ABF tvistar om hyresavtal

Fontänhuset i Falkenberg hotas av uppsägning. Olika tolkningar av hyresavtalet har lett till att fastighetsägaren ABF begär indrivning av en hyresskuld på drygt en halv miljon.  ABF Halland köpte det gamla Nybyhemmet på Lasarettsvägen i juni 2015 av Region Halland för 9,3 miljoner kronor. Ord står emot ord om vad som egentligen gäller

ANNONS
|

I köpet ingick förutom själva huset bland annat ett hyreskontrakt med föreningen Falkenbergs Fontänhus som funnits i byggnaden sedan våren 2009. Föreningen förfogar över ungefär hälften av lokalerna.

Kruxet är att Fontänhuset aldrig betalat mer än halva hyran för sin del. Något ABF var informerat om vid köpet av fastigheten.

– Vi visste att det varit struligt med betalning av hyran. Men enligt det ursprungliga kontraktet ska Fontänhuset betala full hyra och varför regionen avstått från det kan jag inte svara på. Men det står inget i avtalet vi tagit över att de bara ska betala halv hyra, säger Jana Nilsson som är ordförande för ABF Halland.

ANNONS

Fontänhuset hade inga invändningar mot ABF som hyresvärd men förutsatte att de även i fortsättningen skulle betala halv hyra. Något de säger sig ha fått muntligt löfte om vid två tillfällen.

Men där går meningarna isär. ABF hävdar bestämt att några sådana löften aldrig getts och har begärt att få full hyra enligt kontraktet man tagit över.

– Det här är jätteolustigt. De har ju en bra verksamhet och man vill att den ska flyta på. Därför har vi försökt förhandla, menar Björn Johansson som är chef för ABF Halland.

– Vilken hyresvärd går med på att bara få halva hyran? I så fall får de använda hälften så stor yta så att vi kan hyra ut de andra lokalerna till någon annan, säger Jana Nilsson.

Enligt det tioåriga kontraktet som går ut 2018 har Fontänhuset en årlig hyra på 588 500 kronor. Eftersom man fortsatt att betala hälften har hyresskulden till ABF nu vuxit till drygt en halv miljon kronor.

– Fontänhuset driver en viktig social verksamhet och vi har gärna sett att verksamheten kunde vara kvar hos oss. Vi har därför försökt få till stånd en ny överenskommelse. Men deras styrelse har inte varit intresserad av att delta i en sådan diskussion, hävdar Jana Nilsson.

ANNONS

– Jag tycker att vi har varit väldigt schyssta och till och med varit beredda att skriva av den gamla skulden. Men vid vårt senaste möte den 13 december vägrade styrelsen till och med att ta emot förslaget.

ABF har nu bestämt att gå vidare och begära indrivning av hyresskulden och funderar på att säga upp kontraktet med Fontänhuset. Vilket innebär att föreningen kan tvingas lämna fastigheten.

Per-Arne Thonäng och Erik Johansson sitter i styrelsen för Fontänhuset i Falkenberg och har en annan tolkning av hyresavtalet.

– Vi var inte med i styrelsen när det ursprungliga kontraktet skrevs med Region Halland. Men de har på något sätt bidragit med halva hyran. Sedan vad de kallat det i sin bokföring kan jag inte säga, kommenterar Per-Arne Thonäng.

När fastigheten lades ut till försäljning lade Fontänhuset också ett bud.

– Då tog jag kontakt med mäklaren och upplyste om att hyresintäkten var felaktigt angiven. Att vi aldrig betalt mer än halva hyran och att vi var måna om att det skulle framgå, inflikar Erik Johansson.

När de fick reda på att ABF var intresserade drog man tillbaka sitt bud. Dels för att det upplevdes som en bra hyresvärd och dels för att man fått uppfattningen att ABF godtog att de fortsatte betala samma summa som tidigare.

ANNONS

– Vi anser att vi fått muntligt löfte om det vid två tillfällen. Vi har tagit hjälp av en jurist som ser det som vi har ett gällande avtal om att betala halv hyra och att det finns dokumentation som stöder det, säger Per-Arne Thonäng.

Något beslut om indrivning eller uppsägning har de inte fått ta del av ännu.

– Men vi kommer att se till att verksamheten för våra medlemmar kan fortsätta. Vi ska lösa detta, säger Erik Johansson.

Hur det ska gå till vill de inte avslöja i nuläget.

Fontänhuset

Är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation med hundratals klubbhus över hela världen. Det första fontänhuset startades 1948 i New York av en grupp före detta mentalvårdspatienter. Ambitionen var att skapa ett alternativ till den traditionella psykiatriska vården med fokus på det friska. Idag finns fontänhusen i över 30 länder.

För personer med psykisk ohälsa har fontänhusmodellen visat sig vara en effektiv rehabiliteringsmodell. Grundtanken är att ta tillvara och utveckla människors friska sidor genom arbete och gemenskap. Medlemmarna deltar frivilligt i verksamheten och bidrar efter förmåga för att bryta isolering, strukturera sin dag, arbeta med meningsfulla uppgifter, ingå i en gemenskap och stärka sin självkänsla.

ANNONS