Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Folkfest med cirkuskonster och poliser

Trygghetsfrågor i fokus på Sloalyckans vårfest.

Det känns som att hela Sloalyckan har samlats på gräsmattan framför höghusen. Barnen stojar och leker. Klättrar in i brandbilen och ställer tusen frågor till poliserna. Många provar på de konster som barnen i Magnus Cirkusskola visat upp.

– Det här handlar om att skapa en plats för kravlösa möten och ett engagemang bland hyresgästerna. Genom att folk träffas och lär känna varandra blir de tryggare och grannsämjan bättre, säger Mustafa Kabashi, integrationssamordnare på Fabo.

De vuxna serverar mat som de som bor i området lagat tillsammans eller står och småsnackar. 

– Den här dagen betyder jättemycket för många, inte minst för barnen som får en chans att träffa polis och räddningstjänst, säger Fadumo Mohamud. 
Hon sitter i styrelsen för föreningen Sloalyckan, har bott i området i 15 år och trivs bra här. Hon upplever att det finns en hel del fördomar om Sloa.

– Alla borde komma hit en sådan här dag och se hur fantastiskt det här området är egentligen, säger hon.

Men samtidigt upplever Fadumo Mohamud att området blivit otryggare på senare tid. Det är en bild som delas av flera boende HN pratat med.

– Det är mycket ungdomar som sitter på gården nätterna. Vissa av dem röker hasch i trappen där jag bor. Det känns inte tryggt, säger Maria Rezavi.

Hon brukade trivas väldigt bra här. Nu funderar hon på att flytta.

Kommunpolis Annelie Svensson känner igen bilden av en ökad otrygghet. Rent statistiskt sticker Sloalyckan inte alls ut när det kommer till kriminalitet. Men här finns en del sociala faktorer, till exempel trångboddhet som gör det svårt för ungdomar att träffas hemma. Då blir det häng utomhus istället. Eller i trapphusen när det är dåligt väder.

– Därför lägger vi mycket fokus på brottsförebyggande arbete. Det handlar mycket om att vara synliga och att skapa kontakt. Det är inget som ger resultat över en natt. Men när vi står här om ett år är min förhoppning att folk ska känna att det skett en förändring, säger hon.

Ett mobilt poliskontor, som ser ut som en husbil, har dagen till ära lånats hit från Mölndal.
Utanför det hjälps de nya områdespoliserna John Fant och Anders Wassmur och ett gäng tonåringar åt att skruva ihop en lång bänk som ska ställas upp vid fotbollsplanen. Så att ungdomarna kan sitta där och hänga istället, ett önskemål från ungdomarna själva.

Försöket med områdespoliser har pågått i drygt åtta veckor nu, och när det kommer till att skapa bra kontakt med Sloas ungdomar tycks det redan ha gett resultat.

De ungdomar HN pratat med har inte varit särskilt förtjusta i poliser tidigare. Upplevt dem som otrevliga och trakasserande. Känt sig misstänkliggjorda utan anledning. Men med John och Anders är det annorlunda.

– De här poliserna är de snällaste jag träffat. De snackar med oss och skämtar på ett bra sätt. Så var det redan första gången de kom hit. De hade väldigt bra attityd, säger 18-åriga Martin Erdogan.

Han och hans kompisar tycker att det fokuseras för mycket på det negativa när till exempel HN skriver om Sloalyckan.

– Folk ser bara det dåliga. Det är alltid det som kommer fram. Men det mesta är faktiskt positivt. Som att det bor folk från många olika länder här och alla hjälps åt när någon till exempel behöver flytta, säger Abodi Kebbi, 18 år.

Vad är det bästa med just den här dagen?

– Att så mycket folk kommer ut. Oftast är det bara vi ungdomar som är ute, men nu kommer föräldrarna också, säger Abodi Kebbi.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här