Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Flyktingar skapade båtar

I vinter har en grupp asylsökande på Alkoven ersatt väntan och oro med snickarglädje. I ett projekt som engagerat hela bygden har de byggt träbåtar, som i helgen sjösattes under stor glädje.

Det stojas och skrattas när de vackra träbåtarna fylls på med folk. En efter en glider de ut på Eseredssjön i Ätran, under hejarop från folksamlingen vid strandkanten.

I tio månader har en grupp asylsökande från Alkoven jobbat med att bygga träbåtarna. Nu är det dags för sjösättning, och glädjen är stor.

- Vi har fått chansen att göra något, det är så mycket bättre än att bara sitta på förläggningen. Vi vill tacka alla som har gjort det möjligt, säger Haytham Kadoora, innan han tar några vingliga kliv upp i båten.

Projektet har skapat stort engagemang - inte bara bland de boende på förläggningen. Kyrkoherde Olof Ringdahl, en av initiativtagarna, berättar att företag och folk i bygden har hjälpt till på olika sätt.

– Vi har bland annat fått virke från brädgårdar och Fegens sågverk, och SKAB har skänkt ett gäng hyvelbänkar, säger han.

En gammal maskinhall, där företaget Metall & Lego tidigare huserade, har fungerat som verkstad sedan förra sommaren.

Projektet har skapat stor glädje.

– Det är en väldigt trist tillvaro på asylboendet. Det är mycket apati, sysslolöshet och ängslighet. Projektet har skapat möjlighet för något annat. Det har varit härligt att se hur oerhört hårt de har jobbat, säger Olof Ringdahl.

Båtarna glider in mot stranden igen. Snart samlas folk runt selfie-pinnarna för att föreviga ögonblicket.

Lewis Hove från Zimbabwe berättar att han tidigare inte kunde något om båtbyggande alls. Projektet har höjt hans självförtroende.

– Det är fantastiskt. Nu vet jag att jag har förmågan att skapa träbåtar. Det trodde jag aldrig, säger han.

Även Lewis hyllar projektet, som han menar har betytt mycket för de involverade.

– Att bo på förläggningen är inte lätt. Nu har vi fått chansen att komma ut, få en hobby och vara kreativa. Det har varit bra, särskilt under vintern, säger han.

Olof Ringdahl hoppas att projektet ska fortsätta.

– Tanken är att vi ska sälja båtarna, och återinvestera dem i projektet. Nästa gång funderar vi på att bygga en annan, lite robustare båtsort, säger han.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här