Flera friskförklarade efter coronasmitta på Folktandvården

Totalt 24 anställda på fyra enheter har testats positivt för covid-19 inom Folktandvården i Halland. Jelena Sannabo, områdeschef för tandvården i Halland, berättar att flera av dem nu tillfrisknat och är tillbaka på jobbet.

ANNONS
|

— De flesta är tillbaka i tjänst och några har semester. De flesta av dem var inte så allvarligt sjuka. De har varit ganska milda symtom vad jag vet, säger hon.

Det var i mitten på juni som tidningen rapporterade om att ett flertal anställda på Folktandvården insjuknat i corona. Totalt har Folktandvården haft 24 av 360 anställda som bekräftats med covid-19 i Halland: Fyra personer i Laholm, två personer i Varberg och 18 personer i Falkenberg.

Jelena Sannabo berättar att de anställda följt de rutiner som finns, men att det kan ha brustit i den sociala distanseringen.

— Man träffades i ett personalrum flera stycken vid ett tillfälle och det var nog det som var orsaken. Sedan har testningen kommit igång nu. Sedan det startade har bekräftade fall ökat, säger hon.

ANNONS

Har ni haft patienter som smittats genom Folktandvården?

— Vi kan absolut inte säga om någon smittats hos oss. Det kan vi inte veta. Jag har inget svar på den frågan alls.

Enligt Jelena Sannabo är risken att smitta patienter ”nästan obefintlig”.

— I behandlingsrummen har man glasögon, visir, munskydd, förkläde och handskar. Och så mycket sprit som nu har vi aldrig spenderat - vi torkar allt i från handtag till ytterdörr med sprit.

Folktandvården har lyssnat till region Halland och Folkhälsomyndigheten när det kommer till riktlinjer och smittspårning. Enligt områdeschefen har Folktandvården tagit kontakt med de patienter som vistats i samma lokaler som personal som fått symtom för covid-19 samma dag eller kväll.

— Det är en extra försiktighetsåtgärd. Många patienter har ringt och frågat varför vi inte ringt dem, men det är för att de inte varit i kontakt med någon som insjuknat. Vi smittspårar de du haft kontakt med som insjuknat samma dag eller samma kväll, säger Jelena Sannabo och fortsätter:

— Det jag vill tillägga är att vi naturligtvis vet att patienter är oroliga. Ring gärna och ställ frågor. Vi följer de riktlinjer som finns till punkt och pricka och skyddar patienten så mycket vi bara kan.

ANNONS
ANNONS