Fler sjuka efter besök på Falkenberg Strandbad

Magsjukan som drabbade Falkenberg Strandbads gäster har nu skördat fler offer. Ännu vet man inte varifrån smittan kom.

ANNONS
|

Enkäten som skickats ut till de drabbade har börjat ge en bild av hur illa läget ser ut.

– Vi vill inte gå ut med för mycket information om svaren från enkäterna för vi vill inte att de som inte svarat än ska bli färgade i sina svar, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare på Smittskydd Halland.

Det var i förra veckan som Hallands Nyheter kunde rapportera om en akut magsjuka som drabbade minst 20 personer efter att de besökt Falkenberg Strandbad under en konferens.

En enkät skickades då ut av Folkhälsomyndigheten till de som vistats på anläggningen under de aktuella dagarna och nu har nästan hälften svarat.

ANNONS

– Cirka 460 enkäter har skickats ut och 231 svar har kommit in till lunchen. 55 sjuka finns med bland de som svarat, säger Mats Erntell.

Mats Erntell är nu angelägen om att alla ska svara, även de som är friska.

– Det vore väldigt bra om så många som möjligt av de friska svarar så att vi kan få tydliga skillnader vad friska och sjuka har ätit för maträtter, säger han.

Hittills har 8 provsvar kommit och alla har gett samma resultat.

– Det är samma på alla som vi fått svar på så vi är trygga i detta nu. Och alla som är kopplade till strandbaden har samma sak, alltså EIEC-bakterien.

Bakterien är en typ av e-colibakterie och är ovanlig i Sverige. Därför är det ganska sannolikt att den kommit in med något importerat livsmedel, men vilket är ännu oklart.

– Vi förmodar att det kommit in via en importerad grönsak. Leverantören förväntas ha ansvaret för att något sådant inte ska inträffa, säger Kent Johansson, hotellchef på Falkenberg Strandbad.

De som blivit sjuka har upplevt det som värre än en vanlig magsjuka.

– Många har varit sjuka i fem dagar och många som ringer säger att det har varit jättejobbigt med över 39 grader och ont i magen, säger Mats Erntell.

ANNONS
ANNONS