Fler kan få visa upp brottsregistret

Gymnasieskolan kan komma att kräva utdrag ur belastningsregistret från arbetssökande vid nyanställningar i framtiden. Det föreslår barn- och utbildningsnämnden.

ANNONS
|

Skollagen ställer sedan en tid krav på att de som anställs i grund- och förskolor ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Anledningen är att säkra barn och ungas trygghet mot grova brott. Lagkravet omfattar även anställningar inom fritidshem, förskoleklasser och grundsärskolor med flera. Registerutdraget ska vara högst ett år gammalt.

För gymnasieskolan och gymnasiesärskolan finns dock inget lagstadgat krav även om samma möjlighet finns vid anställningar. I Falkenberg begärs inte några registerutdrag på gymnasienivå i dagsläget.

Ärendet behandlades i barn- och utbildningsnämnden i veckan med anledning av en motion inlämnad av Sara-Lena Bjälkö (SD). Motionären föreslog att ett utdrag ur belastningsregistret borde bli ett "obligatorium vid samtliga anställningsformer" inom den kommunala utbildningsverksamheten. Under mötet specificerades dock SD:s önskemål i ett yttrande, ett yttrande som också vann gehör i nämnden.

ANNONS

Nämndens förslag till kommunfullmäktige blir därmed att även gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska införa rutiner för att alltid begära ett registerutdrag vid nyanställningar.

ANNONS