Trycket lättar. Behovet av nya förskoleplatser är skriande i Falkenberg. I februari öppnar flera nya avdelningar.
Trycket lättar. Behovet av nya förskoleplatser är skriande i Falkenberg. I februari öppnar flera nya avdelningar.

Fler förskoleplatser klara i februari

I februari står närmare 130 nya förskoleplatser klara till de familjer som står i kö för barnomsorg i kommunen.

ANNONS
|

Falkenbergs kommun har i dag svårt att erbjuda förskoleplats inom fyra månader från det att en ansökan har lämnats in. I januari blir läget allvarligare än någonsin, berättade Kerstin Angel (C), barn- och utbildningsnämndens ordförande, i Hallands Nyheter förra veckan.

Men redan i februari lättar trycket då närmare 130 nya förskoleplatser står klara.

Det handlar framför allt om nya avdelningar i paviljonger. Fyra på Kristineslätt och tre i Stafsinge. På Västra Gärdet öppnar en ny permanent förskoleavdelning på Bokens förskola. De nya förskoleplatserna kommer att fördelas enligt kommunens kösystem.

– Redan nu kan vi garantera förskoleplatser till alla som behöver, men inte på önskad förskola. Därför är det många som valt att vänta, säger Lisa Nord, verksamhetschef för förskolan i Falkenbergs kommun.

ANNONS

Trots tillskottet på platser i februari är situationen fortsatt ansträngd. Förvaltningen arbetar därför med fler, både tillfälliga och långsiktiga, åtgärder för att alla familjer som önskar ska kunna erbjudas platser till sina barn under våren. Under 2017 kommer även det tidigare äldreboendet Tallgläntan förvandlas till förskola och få namnet Tallkotten.

Enligt skollagen måste kommunen erbjuda plats i barnomsorgen inom fyra månader men måste inte tillgodose önskemål om en specifik förskola.

ANNONS