Flaggan i topp för en annorlunda nationaldag

Nästan inget är sig likt i coronatid, men ett är säkert. Den svenska flaggan hissas. I Varberg skedde det som vanligt klockan åtta i morse. Kommuninvånarna kan se den via kommunens webbplats.

ANNONS
|

Varbergarna får byta Societetsparken mot den egna soffan när det är dags att fira nationaldag i coronapandemins sällskap. Med digital teknik och nytänkande firas dagen på distans i år.

Under dagen får varbergarna vara med om flagghissning, en familjeföreställning, porträtt av årets stipendiater och musik från de lokala banden Ödet, Land of trees och Elusive Heart. Sara Beischer är årets nationaldagstalare.

Vanliga år brukar firandet i Societetsparken börja klockan 13.00. Samma tid i dag, på nationaldagen, är det dags att bänka sig vid datorn för att se nationaldagsfilmen. På sociala medier kan varbergarna dela med sig av sitt nationaldagsfirande under hashtaggen #6junihosmigVBG.

ANNONS

För den som vill lämna datorn för det verkliga Varberg anordnas en tipspromenad med frågor för vuxna och barn.

I Falkenbergs kommun skulle nationaldagen blivit en speciell dag i år. Den skulle ha startat med ett traditionellt firande i och utanför Falkhallen, därefter invigning av Argus, kommunens största satsning någonsin och därefter en prideparad. Men corona satte stopp för firandet.

Nationaldagen hette Svenska flaggans dag fram till 1983. Sedan 2005 är nationaldagen en helgdag.

LÄS MER:Nationaldagsfirande i Societesparken

LÄS MER:Traditionsenligt firande med Spiderman på besök

ANNONS