Fem frågor till Johan Bengtsson

Han är evenemangslots hos Destination Falkenberg och har tagit fram en evenemangshandbok som ska underlätta för arrangörer som har idéer de vill förverkliga i Falkenberg.

ANNONS
|

Vad är en evenemangshandbok?

– Vi har många duktiga arrangörer och jag som evenemangslots har hört om problem de har i sin vardag och mycket handlar då om tillstånd. Därför beslutade vi att utarbeta en evenemangshandbok. Jag har sett att man arbetar på liknande sätt med handböcker i städer som har haft destinationsbolag längre än vad vi har haft i Falkenberg. Syftet är att klargöra hur det fungerar här och göra Falkenberg attraktivare för arrangörer.

Skiljer det sig mycket mellan orter hur det fungerar för arrangörer?

– Det står fritt för kommunerna att organisera sig och det finns kommunala föreskrifter som kan skilja sig åt lite grand. Sedan är det mycket som gäller tillstånd som regleras i lag som är likadant överallt. Men i handboken har vi till exempel även tagit med vilka olika evenemangsplatser som finns här.

ANNONS

Riktar ni er då främst till arrangörer som inte är ifrån Falkenberg?

– Att marknadsföra oss utåt blir i nästa led. När Falkenbergs platsvarumärke lanseras inom kort, kommer riktningen var tydligare utstakad. Tanken med både att ha en evenemangslots och en evenemangshandbok var att först rigga på hemmaplan så att man har en bra organisation och kan ta emot arrangörer.

Hur länge har du haft tjänsten som evenemangslots?

– Sedan strax före årsskiftet går en del utav min tjänst ut på att vara evenemangslots. Jag har kontakt med olika arrangörer och har försökt att hjälpa till. Det handlar om ett tjugotal arrangörer, en del har kanske bara haft en fråga och andra har behövt mer vägledning.

Vad upplever arrangörerna som problem?

– Ett evenemang är ett projekt som man inte har all information om från början. Men eftersom man vill ha tillståndet tidigt, måste man veta mycket i ett tidigt skede, det är det som är problematiken. Har man inget tillstånd, kan man inte boka en artist och är det en stor artist bokar den ofta sina turnéer tidigt. Ju mer information man har vid ansökan ju smidigare går handläggningen. Det är bra för alla inblandade.

ANNONS