Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fem frågor

... till Per Franzén, som ska dra igång projektet Språkvän i Falkenberg. Han är samordnare för flyktingfrågor i Svenska kyrkan, i Falkenbergs kontrakt. Nu undersöker han ett samarbete med Falkenbergs kommun och Röda korset.

Vad är en Språkvän för något?

– Det är ett projekt som finns i flera kommuner. Tanken är att en nyanländ familj ska kunna ansöka intresse för att lära känna en svensk familj. Vi gör intervjuer och matchar ihop familjerna, är med på första mötet och sen får de träffas själva. Tanken är att de ska kunna träffas, gå ut och fika och bara lära känna varandra.

Måste det vara familjer?

– Nej, det kan även vara andra nyanlända. Det finns många ensamkommande ungdomar som skulle kunna vara intresserade av att träffa fler personer, att få en kompis helt enkelt.

Har projektet startat än?

– Vi har ett pilotprojekt i Vinberg-Ljungby församling där jag jobbar. Vi har pratat med Falkenbergs kommun och Röda korset om att samarbeta men det är inte klart än. Vi vill se vilket intresse som finns och så får det växa efter hand. Vi har en familj som nyligen placerats här i Falkenberg som vi ska matcha ihop med en annan familj nu.

Vart kan man vända sig om man vill bli språkvän?

– Om man är intresserad kan man höra av sig till mig, men det kan ta lite tid innan det kommer igång ordentligt. Vi är i uppstarten än så länge. Jag hoppas att det här ska bli stort. Det beror helt på hur många som visar intresse.

Vad är projektet bra för?

– Det är ett sätt att öka integrationen. Människor får en möjlighet att lära känna nya personer och kulturer. Vi hjälper till att skapa de här mötena. Det är många som ringer till kyrkan och undrar hur de kan hjälpa till, så det finns en stor vilja att göra något. Det var en kvinna som sa till mig att ”äntligen är det någon som kan leda min hand till en annan hand.”

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här