Feab ska byta 15 000 elmätare i centrala Falkenberg

Ett regeringsbeslut ställer nya funktionskrav på elmätarna i Sverige. Nu påbörjar Feab projektet med att byta ut 15 000 elmätare i Falkenbergs tätort.

ANNONS
|

Under 2021 startar Falkenberg Energi ett stort projekt - nämligen att byta ut 15 000 elmätare.

– Det är lagkrav på att det ska sättas upp modernare mätare och det ska göras senast 2025. De byten som vi gör rör framförallt Falkenbergs tätort. Det är ett stort projekt och en stor investering och vi beräknar att det kommer kosta 25 miljoner kronor, säger Karin Tångring, elnätschef på Falkenberg Energi.

Anledningen till de nya kraven handlar främst om att klara energiomställningen till mer förnybar energi. Med de nya mätarna kommer Feab få mer information och tätare mätning av förbrukningen. Dessutom ska kunderna själva kunna följa sin elförbrukning på ett enklare sätt.

ANNONS

– Man kan få mer detaljer kring sin elförbrukning - när och hur man använder sin energi och på så sätt bidra till energieffektivisering. Det handlar om att få mer information från mätarna helt enkelt, säger Karin Tångring.

Projektet ska dra igång i mitten av mars med start i Hjortsberg, Herting och Fajans och beräknas pågå till slutet av oktober. Det är mätsystemleverantören Landis och Gyr som ska genomföra arbetet tillsammans med underentreprenören Smartservice och personal från Feab.

– Vi har montörer från vår sida med som har kunskap om området. Men däremot har vi inte personalresurserna för att genomföra det själva fysiska arbetet så därför är det här ett samarbetsprojekt, säger Karin Tångring.

Elmätarbytet innebär ingen extra kostnad för Feabs kunder.

ANNONS