Fasta telefonnätet utslaget och lagas inte

Teleabonnenter i Ringsegård och Skreanäs är upprörda. Nyligen blev de utan fast telefoni och bredband. Orsaken var en trasig kopparledning. Men Telia tänker inte laga den då ledningen ska tas ur bruk om lite drygt ett halvår.

ANNONS
|

Söndagen den 22 november slutade ledningen att fungera för de drabbade. På måndagen felanmälde Ulla-Britt Jongsma till Telia och fick besked från en reparatör någon dag senare att felet var åtgärdat. Men hennes telefon och bredband fungerade fortfarande inte.

När hon på nytt kontaktade Telia kom beskedet att en kopparledning i området gått sönder och att man inte tänkte laga den eftersom den ska tas ur bruk sista maj nästa år. Telias kunder i området informerades i somras om den här nedstängningen av kopparnätet.

Lite oförskämt

– Man blev ju helt ställd. Jag trodde att jag hade ett halvår på mig. Nu blev jag tvingad att ta ett mobilt bredband eftersom man är van vid internet och att hantera bankärenden där. Jag fick en router men när jag skulle titta på Netflix bröts det fem gånger under en timma. Plus att apparaten luktar så gräsligt av något kemiskt att jag vill ha den utbytt.

ANNONS

– Nu har jag varit tvingad att åka till butiken två gånger på en vecka och det är ju inte bra i coronatider. Jag tycker det är lite oförskämt att ta bort telefonin i förtid utan att tala om det för fasta kunder som haft abonnemang i alla dessa år, säger Ulla-Britt Jongsma.

Känner sig överkörd

Ilse Fricke-Jonasson har också hört av sig till tidningen och känner sig överkörd som äldre människa:

– Väldigt orättvist och dålig ordning att man gör så här att bara stänga av ledningar. Det är så enkelt att ha den fasta telefonen. Nu ska man hux flux skaffa mobiltelefon med sämre ljud. Jag gillar inte den. Man pratar så mycket om valfrihet men här har man inget val, menar Ilse som också hade problem med att få korrekt information om avbrottet.

Noll information

Björn Pehrson i Ringsegård berättar om liknande erfarenheter.

– Jag felanmälde på måndagen och fick besked att det skulle åtgärdas senast klockan 12 på onsdagen. Men inget hände och när jag ringde igen fick jag bara besked att man stängt ner ärendet. Man lagar inte eftersom ledningen ska stängas av sista maj.

– Jag klarar mig och har skaffat mobilt bredband nu. Men många äldre i området är oroade nu när de är utan fast telefon. Informationen från Telia har varit noll om den här tidiga stängningen av nätet. De bara skiter i det. Den här nonchalansen irriterar mig då jag anser att det tillhör samhällsnyttan med fungerande telefoni. Har kommunen inget ansvar där, undrar Björn Pehrson.

ANNONS

Post- och telestyrelsen

Men det har inte kommunen. Post- och telestyrelsen (PTS) är den myndighet som bevakar elektronisk kommunikation och post i Sverige.

– Det finns en lag om att man ska ha telefoni där man bor. Men den är teknikneutral. Det innebär att det inte behöver vara en särskild teknik som ska användas. Operatörerna (Telia i det här fallet) har rätt att göra förändringar i näten så länge man följer avtalsvillkoren i abonnemanget, förklarar Petter Öhrn som är pressansvarig på PTS.

Frågan är då om man har rätt att avveckla tidigare än aviserat som i det här fallet.

– Situationen är egentligen densamma då som när man släcker ned linan i tid. Om det inte finns i avtalet har abonnenten ingen rätt i lag till reparation i de här fallen, säger Sally Stenberg som är jurist på PTS.

Gammalt och osäkert

Inger Gunterberg på Telias pressavdelning känner inte till hur många abonnenter som berörs i Skreaområdet.

– Bakgrunden till att kopparnätet tas bort är att det på vissa delar är gammalt och ofta drabbas av driftsstörningar. Istället erbjuds abonnenter ett mobilt abonnemang eller fiber om det finns tillgängligt. Den informationen har skickats ut och man behöver ju inte vänta tills tiden går ut.

ANNONS

– Jag kan bara beklaga om kunderna inte fått information om att ledningen inte kommer att lagas nu, säger Inger Gunterberg.

Här stängs kopparnätet

Telia investerar i mobil- och fibernäten och stänger ner delar av det gamla kopparnätet som man anser inte lever upp till dagens kapacitetsbehov. Kunder erbjuds nya, moderna tjänster som enligt bolaget ofta har bättre kapacitet än de som försvinner.

– Vi skickar utrustning som ska vara så enkel att installera att man kan göra det själv. Men vill man ha hjälp av tekniker så skickar vi ut det kostnadsfritt, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.

Den 31/5 i år stängdes de gamla kopparnäten i Faurås och Lia i Falkenbergs kommun. Samma datum nästa år har Telia aviserat nerstängning av kopparnäten i Skreanäs, Fridhemsberg, Gällared och Ätrafors.

LÄS MER: Kopparkabeln snart ett minne blott

LÄS MER: Kopparnätet skrotas - här är orterna som drabbas

ANNONS