Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Fasaden sätter stopp för drömvillan

Jill Wegerup och Henrik Pettersson köpte sitt hus på Tröingeberg för fyra år sedan med vetskap om att fasaden behövde bytas. Men att fasaden har klassats som kulturhistoriskt värdefull visste de inte.

Arkitekten och byggmästaren Carl Landsten ritade många hus i Falkenberg, särskilt på Herting. Men villan på Tallåsvägen på Tröingeberg ritade och byggde han åt sig själv ungefär 1950. Den egna bostaden fick ett speciellt utseende med en vitputsad bottenvåning och en övervåning klädd med kyrkspån, små spån av trä som behandlats med tjära.

Tidens tand har gått hårt åt spånen och för att få en lättskött och mer enhetlig fasad i husets tidanda vill de nya ägarna ta bort dem och putsa hela huset vitt.

Men bygglovsnämnden har sagt nej, två gånger. I byggnadsinventeringen som gjordes 2006 värderades byggnaden i klass B på grund av dess "arkitektoniska, byggnadshistoriska och personhistoriska värde, samt dess äkthet, kvalitet och sällsynthet". Kulturmiljö Halland yttrade sig i bygglovsärendet och menade att husets främsta kulturhistoriska värde ligger just i fasaden.

- Hade vi vetat det, då hade vi inte köpt det. Så är det, säger Henrik Pettersson.

Invändigt är huset totalrenoverat, och även nya fönster har satts in. Den ursprungliga, något speciella, interiören fick Jill Wegerup att fråga mäklaren om huset var "k-märkt eller nåt" men hon fick ett nej till svar.

- Då tror man ju på det. Branschen borde ta sitt ansvar och skriva ut det i beskrivningen, säger hon.

Även om drömmen var ett vitputsat hus kan familjen nu tänka sig kyrkspån, bara för att få gå vidare med familjelivet utan den här frågan hängande över dem. Problemet är kostnaden.

- Det rör sig om mycket pengar, kanske upp emot en miljon, men vi har inte ens hittat hantverkare som kan ge oss en offert. Vi är två helt vanliga människor, men även om vi kunde, är det verkligen rimligt att lägga så mycket pengar på en fasad? undrar Jill Wegerup.

Det finns bidrag att söka, för åtminstone en del av kostnaden. Men för att göra det behövs en offert och där sitter paret just nu fast, även om hoppet står till ännu en hantverkare som för en tid sedan tittat på fasaden.

En undersökning av husköp som Kulturmiljö Halland gjort visar att priset för ett kulturhistoriskt värdefullt hus är högre än för andra byggnader. Kulturvärde kan alltså ge ett mervärde, men pengarna måste ändå fram. Stadsbyggnadskontoret är medvetet om dilemmat.

- Vi är alltid öppna för dialog och det finns utrymme att förändra, men man måste se till fastighetens bästa, säger byggnadsinspektör Per Fält.

Paret har överklagat bygglovsnämndens beslut och väntar på att länsstyrelsen ska säga sitt.