Fartyget Solero vänds i Falkenbergs hamn

Vattnet ligger spegelblankt när Solero från Donsö lämnar Falkvarv efter två veckor vid kaj. Nästa destination: Svetly i Ryssland.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Tankfartyget Solero ägs av rederiet Donsötank och går under svensk flagg. Solero som är byggt 2009 är det näst största fartyget som legat vid Falkvarv, någonsin. Med en längd på 149. 95 meter och med 23 meters bredd är hon en imponerande syn. I två veckor har Solero legat på Falkvarv, men det är inte första gången fartyget varit här . För några år sedan låg hon här för att få bättre ledningar för lastning och lossning.

Hål i skrovet

Den här gången gäller besöket ett byte av en axelgenerator. En sådan väger fyra ton och för att få ut den ut båten krävdes ett två gånger tre meter stort hål i skrovet. Alternativet, att lägga Solero i dockan var inte aktuellt på grund av fartygets storlek.

ANNONS

Axelgeneratorns placering är under vattenytan. För att kunna öppna skrovet fylldes fören med vatten så att fartyget tippade framåt samtidigt som hon kom att luta så att arbetet kunde genomföras.

Med aktern först

Den ursprungliga planen var att Solero skulle ha lämnat Falkvarv på torsdagen. Men vädret bjöd på blåst och regn och satte stopp för avfärden. På fredagen var vädret betydligt gynnsammare. Med hjälp av bogserbåten Magnus från Varberg gick Solero ut från Falkvarv med aktern först.

Solero är ett tankfartyg. Men en besättning på cirka 15 man går Solero från Falkenberg till den ryska hamnstaden Svetly.

ANNONS