Familjen lämnar Falkenberg för att maxa tiden med dottern

Novie och Ulf Winsborg lämnar Skreanäs och flyttar till Kiruna för att komma bort från ekorrhjulet och vara lediga med dottern Tyra på heltid.
– Vi vill verkligen passa på och njuta av den här tiden och umgås. Sedan är det skolplikt och man styrs efter en väckarklocka och schema, säger Novie.

ANNONS
|

Familjen har bara några dagar kvar i Falkenberg. I början av juni går flyttlasset 170 mil upp i landet till en stuga som de har hyrt i Jukkasjärvi. På sikt planerar de att köpa ett hus i Kiruna men först måste de få sålt sin bostadsrätt på Skreanäs.

– Vi hoppas att vi får sålt det så snart som möjligt men vi kommer flytta i början av juni oavsett, säger Novie Winsborg.

En stor anledning till att de flyttar är att de vill optimera tiden med sin dotter Tyra. Novie har varit föräldraledig sedan Tyra föddes för snart två år sedan medan Ulf har jobbat heltid, men i och med flytten kommer de båda kunna vara hemma med Tyra.

ANNONS

– Nu lever vi i ett ekorrhjul. Min man jobbar 7-16 varje dag och tycker det är jättetråkigt att bara se henne några timmar om dagen innan hon går och lägger sig.

En vecka jobb, en vecka ledigt

I Kiruna kommer både Novie och Ulf jobba heltid. Novie ska köra gruvtruck och Ulf vara högspänningselektriker. De kommer jobba skift vilket gör det möjligt för någon av dem att hela tiden vara hemma Tyra.

– Vi kommer jobba en vecka och vara lediga en vecka. Om man räknar med semestern jobbar vi bara 24 veckor på ett år.

Samtidigt innebär skiftjobbet att Ulf och Novie kommer jobba om varandra.

– Vi kommer fortfarande ses efter jobbet på kvällen, precis som här nere, skillnaden är att vi inte får helgerna ihop men vi känner att det är värt det.

Ta vara på småbarnsåren

Deras förhoppning är att Tyra kommer vara hemma tills det är dags för skolan.

– Vi märker på hennes utveckling att det funkar väldigt bra att vara hemma på heltid. Vi får se hur det går med tiden. Om vi märker att hon vill börja i förskolan kanske vi kan tänka om men annars känner vi ingen stress. Vi vill ta tillvara på tiden när hon är liten. Den kommer aldrig igen.

ANNONS

Novie tycker varken det är långtråkigt eller påfrestande att vara hemmaförälder. De har ingen brist på saker att hitta på. De är till exempel ute mycket, lagar mat ihop, dansar och åker på utflykter.

– Jag har trivts väldigt bra med att vara hemma de här två åren. Jag är jätteglad att jag har haft möjligheten. Samtidigt kommer det bli jätteroligt att börja jobba igen och Ulf är också taggad på att få att vara hemma mer.

Få negativa kommenterar

Novie är medveten om att långt ifrån alla har möjlighet att vara hemma på heltid. Om de hade bott kvar i Skreanäs hade hon också behövt jobba så småningom.

– Det går ju till exempel inte om man är ensamstående. Det hade inte gått för oss heller om vi hade bott kvar här nere.

De får sällan negativa kommentarer om att de inte sätter Tyra i förskolan. Novie upplever tvärtom att allt fler vill bli hemmaföräldrar.

– Visst finns det vissa som säger ”hon kommer bli blyg eller osjälvständig” om hon inte börjar i förskolan men de allra flesta peppar oss och säger att de också vill vara hemma så länge som möjligt.

– Det finns fler hemmaföräldrar än vad man tror. Man vill bryta sig loss från det klassiska. Jag tror att mycket kom med pandemin när många fick mer tid hemma.

ANNONS

Det är inte bara möjligheten att vara hemma med Tyra på heltid som gör att de väljer att flytta till Kiruna. De har bott i både Östersund och Kiruna och jobbat skift förut.

– Har man jobbat så här en gång är det jättejobbigt att gå tillbaka till det klassiska. Efter flytten kommer vi få både bättre ekonomi och ha mer tid för varandra.

ANNONS