Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Klockan fyra på måndagsmorgonen väcktes familjen Ivarsson på Korsgård av en explosion. Det hade börjat brinna på vinden. Deltidsbrandmän från Vessigebro var först på plats. Nu har planerna på en ny station i Vessigebro lagts på is.  Bild: Håkan Johansson
Klockan fyra på måndagsmorgonen väcktes familjen Ivarsson på Korsgård av en explosion. Det hade börjat brinna på vinden. Deltidsbrandmän från Vessigebro var först på plats. Nu har planerna på en ny station i Vessigebro lagts på is. Bild: Håkan Johansson

Familjen Ivarsson väcktes av en explosion

Familjen Ivarsson väcktes av en explosion klockan fyra på måndagsmorgonen. Det brann på deras vind. En rökgasexplosion fick familjen att lämna huset utan att få något med sig.

Familjen Ivarsson har bott i sitt hus sedan början på 1990-talet. I måndags morse väcktes familjen med två tonårssöner av en explosion och förstod först inte vad som hände. Strax efter smällen började de seriekopplade brandvarnarna att larma och fönsterrutorna på vinden flög upp av tryckvågen. Klockan 4.06 ringde Christina Ivarsson 112 och de första som kom till platsen var deltidsbrandmän från Vessigebro.

– Vi var förtvivlade. Vi stod utanför och bara väntade. Hade det dröjt några minuter till hade inte huset gått att rädda, berättar Christina Ivarsson.

På måndagsförmiddagen kunde familjen summera brandens härjningar. Vinden är utbränd, övervåningen är vattenskadad, men bottenvåningen är oskadd.

– Jag tror att vi kan bo på bottenvåningen så länge. Vi får se hur vi gör, säger Christina Ivarsson som knappt hämtat sig efter morgonens chockartade händelse.

– Vi hade fantastisk tur. Hade brandkåren dröjt några minuter till hade det varit öppen eld.

På måndagen hade direktionen för Räddningstjänst Väst ett möte där man beslöt att skjuta på planerna för nya räddningsstationer i Vessigebro och Skällinge som båda bemannas med deltidsbrandmän. Falkenbergs och Varbergs kommuner har haft i uppdrag att leta lämpliga platser för nya stationer, men på måndagen drog direktionen i handbromsen för de planerna bland annat på grund av ett besparingsbeting på en miljon om året, till och med 2024.

– Nu har vi tagit ett beslut att se över hela verksamheten och pausar arbetet med Vessigebro och Skällinge. Det är dumt att påbörja något som kanske inte är den rätta vägen, säger Rebecka Kristensson (S), ordförande i direktionen för Räddningstjänst Väst.

Christina Ivarsson och hennes familj som bor cirka tre kilometer utanför Vessigebro är tacksamma över den insats som deltidsbrandmännen i Vessigebro gjorde vid branden och hoppas att stationen får vara kvar.

– Det känns så tryggt att de finns här och att de känner bygden.

Läs mer här: Kraftig brand i villa i Vessigebro

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här