Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Familj väcks av krossat glas

Elva krossade rutor, punkterade barncyklar och raketer som skjutits mot balkongen. Trakasserierna mot en familj på Sloalyckan har pågått i snart ett år.

När familjen Wallqvist ifjol flyttade till en lägenhet på Sloalyckan trivdes de bra till en början. Men det kom snart att ändra sig. Efter två månader startade konflikter som urartat i rena trakasserier. De har hållit i sig sedan dess.
Den tjocka bunten av anmälningar till polisen tecknar en bild av en familj med två barn i skolåldern som lärt sig att leva med skräcken.
– Barnen är såklart rädda. När slänger de in en brandbomb, frågar sig Stefan Wallqvist.

Han drar bort gardinerna som i princip alltid hänger för fönstren numera. På rutorna till lägenhetens samtliga fönster sitter provisoriska lagningar. Att laga rutorna permanent har visat sig vara ogjort arbete. Familjen har löpande polisanmält vad de råkat ut för, berättar Stefan Wallqvist. De senaste nio månaderna har familjen räknat till elva krossade rutor. 
– Det händer i stort sett någonting varje natt någon gång mellan klockan åtta och midnatt, säger Stefan Wallqvist.

Själv har Stefan Wallqvist en egen om teori varför han och hans familj systematiskt attackeras av som han upplever "olika ungdomar i området". 
– Jag går upp klockan fem varje morgon för att hinna med tåget till Göteborg där jag jobbar. Är det tjo och tjim i svalen eller om någon åker moped utanför på natten så har jag sagt till. De har nog upplevt mig som en gnällig granne, säger han.

Ute på gården möts man av en delvis annan bild. Ett antal ungdomar som HN pratar med känner väl till vad familjen utsätts för.
– Jag tycker inte synd om honom men jag tycker synd om hans barn. Men vi har inget med det att göra, säger en kille i 20-årsåldern.
Kompisgänget menar att familjen drabbas av politiska skäl.
– Gillar man inte invandrare kanske man inte ska bo här, säger en annan av de unga männen och visar inlägg på Facebook där Stefan Wallqvist uttrycker stöd för Sverigedemokraterna och kallar de personer som skurit sönder barnens cykeldäck för "kamelryttare".
Själv förnekar han bestämt att han skulle vara rasist och hamnar snabbt i en hetsig diskussion med ungdomarna på gården. 
– Jag har kollegor från hela världen och en kompis som är från Bagdad. Jag är inte rasist, säger han.

Sloalyckan är sedan en tid ett av polisens särskilt prioriterade områden. Kommunpolis Anneli Svensson känner väl till trakasserierna.
– Oavsett vad man tycker sig ha för anledning till att ta till stenkastning, klotter eller raketer så innebär det att man lyfter det till en helt annan nivå i vårt rättssystem, säger hon.
Hon menar att situationen är komplex och att händelserna i regel är svåra att utreda. Polisen har även försökt att medla utan större framgång. Ett stort problem är att polisen inte vet exakt vilka som ligger bakom just de här tilltagen. 
– Oftast finns det inga bearbetningsbara spår och då får vi lägga ner ärendet i väntan på nya uppgifter. Men det brottsförebyggande arbetet är viktigt för att komma åt själva grundproblemet, säger hon.

Kommunpolisen menar att Sloalyckan inte utmärker sig i brottsstatistiken generellt. Däremot finns det en ansamling av sociala riskfaktorer i området. 
– Man ska inte vara rädd för att göra problemen tydliga. Vissa bostadsområden är mer sköra än andra. Men vi vill inte heller stigmatisera området. De stämplarna kan sitta kvar läge. Det finns oerhört många fantastiska människor där som är trötta på den här konflikten, säger Anneli Svensson.
Trots att anmälningarna inte hindrat nya stenar från att kastas har Stefan Wallqvist bara gott att säga om polisen.
– De har gjort ett strålande jobb och stöttar oss nästan varje dag. De har gjort en bra insats. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här