Familj berättar: Det här är vår vardag i coronatider

Hemmakontor och distansutbildning. I många familjer har både jobb och skola flyttat in i bostaden. Familjen Thorstedt från Slöinge berättar om sin vardag i coronatider.

ANNONS
|

I lantliga Slöinge bor familjen Thorstedt som består av två vuxna och fyra barn. Pappa Johan jobbar i IT-branschen och har arbetat hemifrån sedan i våras då pandemin startade. Annars ligger kontoret i Halmstad.

I förra veckan fick han sällskap hemma på dagarna när högstadieskolorna stängde och det beslutades om distansundervisning.

Ställt om till hemarbete

Mamma Sofia är lärare på Tullbroskolan och har fått ställa om för att bedriva lektioner hemifrån. Äldsta sonen Erik som går i åttan på Söderskolan studerar hemifrån.

– Allting har ändå fungerat bra. Erik tycker möjligen att det kan bli lite långtråkigt att inte få träffa sina kompisar. Men han sköter sina hemstudier jättebra.

ANNONS

– För Erik gäller det att hålla på rutinerna. Gå upp, äta frukost och ta sina raster. Sen efter skolan är det viktigt att han inte bara sätter sig och spelar tv-spel, utan att han rör sig lite, säger Sofia.

Alla ska ha bra arbetsplats

När tre i familjen ska arbeta hemifrån ställer det krav på det praktiska. Alla ska ha en arbetsplats som fungerar att arbeta ifrån.

– Jag har nog det sämst där eftersom jag inte har någon riktig arbetsplats och sitter i köket. Johan har ett litet kontor i källaren, vilket han alltid har haft. När de tre mindre barnen kommer hem blir det lite liv i luckan och då är det bra att han kan sitta där nere i någorlunda lugn och ro.

Erik har sitt rum på övervåningen och pluggar mestadels från skrivbordet. Många skoluppgifter finns på ipad och det går att ligga ner och titta på skärmen.

Fixar lunch hemma

När det är dags för lunch har Erik möjligheten att hämta mat på Söderskolan. Men han har valt att inte utnyttja det.

– Han fixar sin lunch på egen hand. Han steker en omelett, kokar upp nudlar eller tar rester som finns i kylskåpet.

Johan håller på sina lunchtider och går ifrån en stund när klockan är tolv. Sofia tar lunch när det inte är lektion.

ANNONS

– Vi äter inte lunch ihop regelbundet. Det är i så fall Erik och Johan som skulle kunna äta ihop. Men det fungerar inte riktigt med våra tider, berättar Sofia.

Tappar möten med andra

En annan omställning är att vara tillsammans under i stort sett alla dygnets 24 timmar. I normala fall är det mycket fler fysiska möten med andra människor.

– Vi går inte varandra på nerverna bara för att vi sitter hemma. Alla har ju möjligheten att arbeta från egna rum.

Hunden Bertil ser till så att det tas pauser under dagen. Han behöver såklart sina promenader.

– Det blir en förmiddagspromenad, en på lunchen och så försöker vi att sparka ut Erik någon gång också.

Det kanske är så att alla vill gå ut med Bertil helt plötsligt?

– Ja, plötsligt så kan det ju vara så.

Minskad stress med hemarbete

En fördel med att jobba hemifrån i en familj med fyra barn är att logistiken blir enklare. När jobbet slutar så är man hemma.

Stressen på morgonen med lämningar av barn är inte lika påtaglig när restiden till arbetsplatsen försvinner.

– När jag arbetar hemifrån slipper jag att stressa till jobbet. Jag kan gå upp i lugn och ro och köra barnen till skolan. Nackdelen är att jag tappar mycket av den sociala biten när jag inte är på jobbet, som till exempel kallpratet som finns på ett kontor med samtal om hur helgen har varit till exempel, säger Johan.

ANNONS

Saknar sina klasskamrater

Även sonen Erik är inne på samma linje om att det är utebliven kontakt med kamrater som är den största förlusten.

– Sen är det enklare att lära sig saker när man är i skolan, säger han.

Familjen Thorstedt stänger dörren till sin villa. Det är dags att gå in och jobba igen.

ANNONS