Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alkoven i Gällared. 89 platser för asylsökande. Ett av de boenden som har problem med okynneslarmande. Bild: Ola Folkesson/arkiv

Falsklarm från asylboenden är ett problem

Räddningstjänsten kräver åtgärder på tre asylboenden i kommunen för att få ner okynneslarmandet, som i synnerhet tär på Ullareds deltidsbrandkår.

– Vi hade en motsvarande diskussion förra året och då gick det onödiga larmandet ner, men på tre asylboenden har det tagit fart igen, säger Klaus Heinsvig, verksamhetschef på Räddningstjänsten Väst.
Därför har räddningstjänsten nu på måndag kallat till sig företrädare för Migrationsverket och för de tre berörda asylboendena Lia Hof i Lia, Alkoven i Gällared och Skrea motell.
– Det rör sig om flera okynneslarm i månaden, ofta sent på kvällarna eller nätterna och nyligen var det ett par sådana larm strax efter varann. När det gäller Ullareds deltidsbrandkår så är det ju personer som har andra ordinarie jobb att sköta men som nu väcks av onödiga utryckningar, säger Klaus Heinsvig.

Irritationen har därför ökat hos Ullareds deltidsbrandkår som är första styrka som går ut vid larm från Alkoven och Lia Hof. Enskilda brandmän har framfört synpunkten att något måste göras. (Till Skrea motell är det den fasta styrkan i Falkenberg som åker på larmen).
Klaus Heinsvig anser att det i först hand är en frustration hos de boende, en sorts protest mot den väntande situationen, som kan förklara larmen. Dock ska det sägas att även misstag, som matlagning eller rökning som utlöser rökdetektorerna, ibland kan förklara de onödiga larmen.
– Men ett problem med de här larmen är att de boende också slutar att ta dem på allvar, vilket kan få allvarliga konsekvenser när något verkligen händer, säger Klaus Heinsvig.

På Alkoven i Gällared, ett av de utpekade boendena, instämmer den ansvarige Andreas Femling i räddningstjänstens beskrivning.
– Ja, vi har ett problem med falsklarmandet. Och det rör sig om personer som trycker på larmknappen i missriktad frustration, nu senast verkar det ha varit en besvikelse över en förmån som tagits bort, busskorten, säger Andreas Femling.
– Och vi kommer att ställa upp på de krav som räddningstjänsten ställer, nämligen att vi ska ha dygnetruntbemanning. Men det blir en dyr lösning som gör att vi kan behöva överväga vem som ska stå för fiolerna och om vi ska driva verksamheten vidare, tillägger Andreas Femling.
Just den här lösningen har räddningstjänsten framfört inför måndagens möte: att de aktuella boendena ska vara bemannade dygnet runt vilket ger personalen några minuters tidsfrist för att helt enkelt ”larma av”, att återkalla ett falsklarm.

För varje okynneslarm kräver räddningstjänsten 6 700 kronor av den som man har avtal med.
– Och den notan får Migrationsverket stå för eftersom det inte ingår i vårt avtal att betala för onödigt larmande, säger Andreas Femling på Alkoven.
Att kräva en enskild på pengar för dennes okynneslarmande är av både bevisskäl – vem tryckte på knappen? – och på grund av ekonomiska förutsättningar en svårare väg.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här