Fallet Jörgen - skyddsombud på Frösunda slår larm

Frösunda har sagt upp alla Jörgen Hornells assistenter. Nu slår skyddsombudet larm till Arbetsmiljöverket och kräver att företaget stoppar nyrekryteringen.

ANNONS
|

Jörgen Hornell har en svår funktionsnedsättning och HN har tidigare berättat om att vårdföretaget Frösunda har sagt upp alla hans assistenter. Bakgrunden är att assistenterna vägrat skriva på ett nytt fackligt avtal som innebär betydligt sämre villkor. Andreas Engebrethsen, skyddsombud på Frösunda och assistent till Jörgen Hornell, berättar att han inte kunnat godkänna Frösundas handlingsplan efter uppsägningarna.

– I början av juni lämnade jag in en 66a(skriftlig begäran om åtgärd av ett allvarligt arbetsmiljöproblem. reds. anm.) där jag begärde att Frösunda skulle analysera nyrekryteringens konsekvenser och vilka risker det innebär för personalens arbetsmiljö.

Den 1 juli slutade den första av Jörgens assistenter och i vinter går uppsägningstiden ut för de tre andra. Frösundas plan är att rekrytera en hel personalstyrka innan dess.

ANNONS

– Det låter logiskt att de måste rekrytera ny personal men här måste de ta hänsyn till Jörgens problematik. Han blir lätt utåtagerande vid stress och det finns flera exempel där personal har skadats som direkt kan härledas till nyrekrytering, säger Andreas Engebrethsen.

Han berättar att Jörgen inte har haft några vikarier på många år eftersom själva inskolningen har varit förenat med en hög arbetsmiljörisk.

– Det går att ta in en person i taget. Men det måste ske långsamt och anpassas efter Jörgens mående. För att en ny person ska kunna jobba själv med Jörgen tar det ungefär sex månader. Nu vill Frösunda skola in fyra assistenter på kortare tid.

Frösunda har, efter 66a-anmälan, tagit fram en handlingsplan men de har inte varit villiga att gå med på skyddsombudet Andreas Engebrethsens krav att stoppa nyrekryteringen. Därför har han nu skickat ärendet vidare till Arbetsmiljöverket som ska göra sin bedömning.Andreas Engebrethsen menar att situationen hade kunnat undvikas.

– Frösunda borde ha agerat i god tid och gett oss chansen att utföra inskolning på ett säkert sätt. Inte genom kortast möjliga varsel som lagen tillåter. Assistenterna har tackat nej till omplaceringserbjudandet och Frösunda har inte varit villiga att förhandla med personalgruppen.

ANNONS

Frösundas regionchef Salla Koistinen är inte oroad över bemanningssituationen och säger att de till hösten kommer att introducera fler assistenter. Hon anser att företaget har agerat korrekt i fallet med Jörgen Hornell.

– Vi har lagt mycket stor energi på att få denna assistans att fungera och kan konstatera att vi har bemannat alla pass. Men självklart finns det alltid saker som kan förbättras.

Enligt Salla Koistinen var det aldrig aktuellt att förhandla om timlönen eftersom den nuvarande följer det centrala kollektivavtalet.

– Vi förstår att förändringen är jobbig för våra medarbetare. Men vi är måna om att alla våra anställda ska ha samma villkor, säger Salla Koistinen.

Fallet Jörgen:

Jörgen är 52 år gammal och bor själv i en lägenhet i Falkenberg. Han har autismproblem och en utvecklingsstörning, vilket tillsammans med hans svåra barndom gör att han behöver hjälp dygnet runt. Frösunda sa i april upp det lokala fackliga avtal som de assistenter som kom från kommunen vid övergången 2013 har gått på. Frösunda meddelade också att företaget ska göra en omorganisation eftersom ekonomin inom assistansen inte går ihop. Assistenterna erbjöds en visstidsanställning med timlön och Frösunda gav assistenterna två val: Antingen skriv på eller bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Eftersom de nya villkoren innebar en löneminskning på tusentals kronor valde samtliga av Jörgens assistenter att inte skriva på avtalet. Den 1 juli blev de uppsagda på grund av arbetsbrist.

ANNONS