Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Falkenbergskrögare har fått höja lunchpriserna: ”Får ta den smällen”

Först pandemi, sedan ökade transportkostnader och krig. Alltsammans har påverkat råvarupriserna för restauranger och nu påverkar det i sin tur lunchpriset som gästen får betala.

– Dels har råvarupriset stuckit upp på nästan alla produkter och vi är nog långt ifrån slutet på det. Det är mycket på grund av kriget, men även ökade transportkostnader sedan innan, säger ordförande i Falkenbergs krögarförening Peter Hammarström.

Han beskriver att alla krogar får göra det dem vill i det här läget för att göra det bästa av situationen. Det gemensamma målet för föreningen är fortfarande att få människor till krogar och restauranger.

Harrys i Falkenberg, som Peter Hammarström också driver, höjde priserna redan i januari till följd av de ökade transportkostnaderna. I nuläget räknar han däremot inte med en till prishöjning, även om råvarukostnaderna ökat sedan de höjde sitt pris.

– Vi försöker ha en uthållighet i att inte höja priserna så mycket som vi skulle behöva och hoppas att priserna stabiliseras och sjunker igen. Det är svårt att ta de priserna vi skulle behöva, vi får ta den smällen, säger han.

Hamnkrogen i Falkenberg befinner sig i ungefär samma situation som Harrys och höjde sitt pris i april. En höjning som var planerad redan innan det pågående kriget och de ökade priserna på råvaror. Nu köper de mer produkter på en och samma gång för att hålla nere sina priser.

– Det är svårt att säga hur länge vi klarar oss. Från grossisterna hör vi att det här bara är början, säger Hamnkrogens ägare Shadi Sharit.

Bemöts med förståelse

Harrys och Hamnkrogen i Falkenberg har inte upplevt att gästerna har klagat på de höjda lunchpriserna, utan tycker att de blir bemötta med en förståelse.

– För vår del reagerar inte folk på det, utan det känns som att de har en stor förståelse för det. Det har pratats mycket om det i medierna och man ser även att priserna har höjts i butikerna, så det känns som att de förstår, säger Peter Hammarström.

– När vi höjde priserna kanske det var en av hundra gäster som frågade om det, men de flesta förstår, betalar maten och går med på det, säger Shadi Sharit.

Nuvarande lunchpriser i Falkenberg

Ett urval av restauranger:

Harrys

Lunch: 119 kronor.

Hamnkrogen

Lunch: 130 kronor.

MAJO Mat & Möten

Lunch: 130 kronor.

Linnea & Basilika

Lunch, vardag: 110 kronor.

Lunch, helg: 159 kronor.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här