100 år sedan. Fotbollsmatch mellan Djurgården och Örgryte 1917. Men hur gick det mellan Falkenberg och Varberg samma år? Bild: TT/GP
100 år sedan. Fotbollsmatch mellan Djurgården och Örgryte 1917. Men hur gick det mellan Falkenberg och Varberg samma år? Bild: TT/GP

”Falkenbergs spelare voro småväxta”

Inte har vi någon bild från utskåpningen, men vi håller till godo med en annan. 0-7 är kanske inget som egentligen är minnesvärt i Falkenberg.

ANNONS
|

Det är Hallandsderby i dag, lördag, mellan Varbergs Bois och Falkenbergs FF, vilket gör att vi tar oss friheten att påminna om en uppgörelse mellan städerna för 100 år sedan, 1917.

”Det förtjänar att antecknas att Varbergslaget var alldeles nytt. Det hade samspelat endast några dagar”, noterade Falkenbergs-Posten i juni 1917.

Och ändå.

Först en liten utvikning: Den moderna fotbollen med sina regler, men naturligtvis hade man sparkat på bollar mycket tidigare än så, fick ordentligt fäste i Sverige i slutet av 1800-talet. Då framförallt i Göteborg, medan stockholmarna var lite mer svårflirtade. Idrottshistorikerna har ibland förklarat saken med att nöjeslivet var större i Stockholm, medan Göteborg var en så ”gudomligt tråkig stad” att man genast såg fotbollen som en befrielse. I synnerhet bör man minnas det tidiga Göteborgslaget med det fina namnet, Lyckans Soldater.

ANNONS

Kollar man bilden till denna artikel så är den hundra år gammal, från 1917 då Stockholmslagen spottat upp sig. Då var det match mellan två av de främsta svenska lagen på Stockholms stadion: Djurgårdens IF mot Örgryte IS.

Men det är en annan match från samma år som vi nu, just denna derbydag, vill ägna uppmärksamhet. Matchen mellan Falkenberg och Varberg en junidag 1917 i Falkenberg.

Dåförtiden spelade man gärna fotboll på en plan vid Falkenbergs Elementarskola som hade byggts 1910 (och som långt senare brann och ersattes med Tullbroskolan). Kanske spelades även denna match på den planen.

Enligt tidningens matchreferat var hemmalaget Falkenbergs idrottsförening, möjligen en felskrivning för Falkenbergs idrottsklubb som ju var tidigt ute med fotboll.

Referatet från 1917 kan återges: ”Varbergarna lyckades erövra 7 mål under det falkenbergarna icke fingo ett enda. Falkenbergslaget behöver tydligen träna sig duktigt om det skall nå upp i nivå med fotbollslagen i länets övriga städer. Lagets samspel lämnade denna gång mycket övrigt att önska. Som en förmildrande omständighet bör kanske framhållas att spelarna i Falkenbergslaget i allmänhet voro småväxta under det att Varbergslagets spelare voro kraftigare vuxna. Men utgången, 7 mot 0 till Varbergslagets favör, var likväl en överraskning som man i allmänhet inte hade väntat.”

ANNONS

Domaren hette Gordon MacKerracher, ett namn som klingar passande med tanke på den moderna fotbollens rötter på de brittiska öarna.

Så får vi ser hur det går i dag. Hundra år senare.

ANNONS