Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Falkenbergs Roddklubb samlade skräp vid kuststädning

I helgen påbörjades initiativet Städa Kust 2021 där idrottsungdomar i hela landet hjälps åt att plocka skräp på stränderna. Västkusten var först ut och Falkenbergs roddklubb var med för fjärde året i rad.

Via organisationen Städa Sverige arrangeras varje år projektet Städa Kust där idrottsföreningar i hela Sverige hjälps åt att plocka skräp på stränderna. Man städar på olika platser i landet i etapper och började man på Västkusten. För fjärde året i rad var Falkenbergs Roddklubb med och på lördagen hjälptes 5 ungdomar i åldrarna 9 till 20 år med att plocka stranden vid Hansagårds camping i Falkenberg ren från skräp.

– Det här gör vi för att lära ungdomarna att det är viktigt att hålla rent på stränderna och i naturen. De får också information om hur och varför man ska källsortera vissa saker och hur lång tid det tar för till exempel plast och metall att förmultna i naturen, säger Susanne Persson, ledare i Falkenbergs roddklubb.

Förra året var ett rekordår för Städa Sverige och sammanlagt fylldes 1 697 stora säckar med skräp från stränderna. I år tror man att man kommer samla in ännu mer.

– Det var jättemycket skräp på stranden och vi har nog fått ihop 15 stora fulla säckar. Det är mycket plast och mycket som drivit upp från havet. Det är jättetråkigt att se att det ser ut så men det är bra att vi kan hjälpa till, säger Susanne Persson.

Städa Sverige står för västar, handskar och säckar och kommunen är också behjälplig med att komma och hämta upp säckarna. Falkenbergs Roddklubb hoppas initiativet ska kunna leda till att fler hjälper till att städa stränderna.

– Det är jättebra att få hjälp med all organisation. Det enda vi behöver göra egentligen är att samla ihop folk som vill vara med och städa, och det känns som om att ungdomarna är väldigt positiva till det här, säger Susanne Persson.

Amanda Andersson, 9 år gammal, var en av dem som var med och städade på lördagen. Hon är inte själv medlem i roddklubben men hängde med sin storebror.

– Det har gått bra men det var ganska mycket skräp. Vi hittade verkligen allt möjligt. Det är dåligt och jag tycker att man ska minska nedskräpningen, säger hon.

Städningen pågår under våren och sommaren och fortsätter och avslutas i september under International Coastal Cleanup Day. Idrottsklubbarna som deltar får ersättning för att städa en kuststräcka som organisationen bestämt på förhand.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här