Falkenbergs politiker i konspiratorisk debatt efter revisionens kritik

Revisionen upprepade kritiken under kommunfullmäktige: Falkenbergs årsredovisning strider mot lagens regler.
– Jag tillsammans med mina partikamrater kräver ett svar från de ansvariga, sade Sara-Lena Bjälkö (SD) i talarstolen.

ANNONS
|

Enligt både revisionen och en oberoende granskning hanterar Falkenbergs kommun sin ekonomiska redovisning på ett sätt som väsentligen strider mot god redovisningssed.

Tidningen har tidigare rapporterat om kritiken som till stor del handlar om att oanvända statsbidrag inte sätts in i eget kapital. Detta gör att kommunens årsredovisning inte ger en jämförbar eller korrekt bild av kommunens ekonomiska läge.

Revisionen föreslog trots detta ansvarsfrihet för kommunens politiker och ingen politiker yrkade det motsatta.

Ledamoten Sara-Lena Bjälkö (SD) tog ändå tillfället i akt att rikta stark kritik mot kommunens redovisningsmodell.

– Det trixas, det är mygel, fiffel och så vidare. Jag tillsammans med mina partikamrater kräver ett svar från de ansvariga. Vem är det som trixar och fifflar med siffror? Är det tjänstemän eller är det vi politiker. Eller är det så att tjänstemännen gör det på uppmaning av politiker?, sade Sara-Lena Bjälkö (SD).

ANNONS

Bjälkö spekulerade vidare i om anledningen att det varit stor personalomsättning bland kommunens chefer är att de genomskådat kommunens ”fiffel”. Något kommunalrådet Per Svensson (S) ”med styrka” dementerar i talarstolen.

– Jag kan lugna alla med att det finns inte någon konspiration. Vi har varit otroligt transparenta med de avsättningar vi gör vilket även revisionen konstaterar, sade Svensson i talarstolen och fortsatte:

– Detta är ett sätt att ta ansvar för verksamheten, ta ansvar för ekonomin och använda pengarna till det de är ägnade till.

Vidare upp i talarstolen gick en rad politiker från båda blocken till försvar för kommunens redovisningsmodell. Utan motyrkanden fick politikerna till sist ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2020.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet.

ANNONS