Märtha Pastorek Gripson nu chef för kulturskolan i Falkenberg från augusti.
Märtha Pastorek Gripson nu chef för kulturskolan i Falkenberg från augusti. Bild: Privat

Falkenbergs nya chef på kulturskolan får deltidstjänst

Märtha Pastorek Gripson är ny chef för kulturskolan i Falkenberg. Hon har tackat ja till en deltidstjänst och ska fortsätta arbeta på högskolan i Borås och på universitetet i Göteborg.

ANNONS
|

Närmast kommer hon från Högskolan i Borås där hon idag arbetar som universitetslektor i pedagogiskt arbete. På universitetet ska hon jobba med utbildning av lärare för kulturskolan

– Det lockar mig att det finns en vision från förvaltning och politiker i Falkenberg som ligger väl i linje med nationella ambitioner med kulturskolan, säger Märtha Pastorek Gripson, som tillträder först i augusti.

Hon hänvisar till kulturskoleutredningen där det kom fram att verksamheten generellt sett behöver bli bättre på att nå nya elevgrupper.

Utredningen visade även att det behöver jobbas med jämställdhetsfrågor och att erbjuda fler ämnen.

– Jag tror att det här är viktigt och bra.

ANNONS

Kulturskolan i Falkenberg har precis som skolan haft besparingskrav på sig. Du är inte rädd för att det blir mer avveckling än utveckling?

– Jag vet att det har gjorts besparingar inom kulturskolan som har tagit hårt på verksamheten. Men det är inget som jag har mandat att påverka. Jag förutsätter att det finns en politisk vilja.

– Vi har en barnkonvention som har blivit svensk lag. Där står det att barn har rätt till konst och kultur. Så det blir svårare att argumentera för att minska barns tillgänglighet till kultur. Kulturskolans personal kommer ha en avgörande roll för hur visionen omsätts i praktiken.

Märtha Pastorek Gripson forskar om barn, estetik och lärande, undervisar i estetisk teori och didaktik samt handleder examensarbeten på förskollärarutbildningen.

Tidigare har Märtha arbetat som danspedagog i förskola, grundskola, specialskola och kulturskola samt som förskolechef, rektor och utvecklare.

ANNONS