Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/1

Falkenbergs kommun utsatt för hotfull cyberattack

Flera anställda inom Falkenbergs kommun har fått hotfulla mejl där avsändaren hotar med att lämna ut känsliga uppgifter om inte en stor summa bitcoin betalas ut.

Torbjörn Larsson är IT-chef på Falkenbergs kommun och blev varse om mejlstormen när flera anställda hörde av sig till IT-avdelningen.

– Det har kommit in ett stort antal mejl från en okänd avsändare, vilket det ofta alltid är när det handlar om sådant här, säger han.

IT-chefen kan bara se de mejl som vidarebefordrats till IT-service och vet därför inte exakt hur många anställda i kommunen som har drabbats, eller hur många mejl som har inkommit totalt. Men enligt Torbjörn Larsson rör det sig om ”väldigt många” mottagare.

– Vi har som tur är vakna anställda som är duktiga på att rapportera till oss när den här typen av händelser inträffar, säger Torbjörn Larsson.

Mejlet innehöll inga länkar att klicka på, vilket annars är vanligt när det gäller spam-mejl. I stället fick mottagarna läsa att avsändaren tagit kommando över deras dator och skulle släppa all information från den om den som fått mejlet inte betalade in en hög summa av kryptovalutan bitcoin.

– Man såg tydligt att det bara var spam och vi har en hög medvetenhet angående sådant här bland våra anställda. Liknande händer löpande hela tiden men just hotfullheten i mejlen skulle jag säga är väldigt ovanlig, säger Torbjörn Larsson.

Vad kan ni göra för att motverka det här?

– Vi informerar anställda och vi försöker också spåra varifrån mejlen kommer. Det är väldigt svårt men vi har satt några på att försöka.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här