Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Engebrethsen LSS socialnämnden Falkenberg
Andreas Engebrethsen (S) är positiv till beslutet. ”Det är ett stort steg i rätt riktning” säger han. Bild: TT-NTB, Viktoria Andersson

Falkenbergs kommun slopar riktlinjer för LSS

Socialnämnden i Falkenbergs kommun har gjort en revidering av riktlinjerna för LSS. Istället kommer dokumentet bestå av vägledning för LSS-handläggningen.
— Det är ett stort steg i rätt riktning, anser Andreas Engebrethsen (S) förste vice ordförande i Socialnämnden.

Riktlinjerna för LSS i Falkenbergs kommun kommer döpas om till vägledningar. Utöver det har socialnämnden beslutat att plocka bort specifika tidsbegränsningar för insatser och ta bort maxtaket för ledsagarservice och korttidsvistelse.

En enig socialnämnd röstade fram beslutet.

— Huvudsyftet är att öka rättssäkerheten vid handläggningen och att de individuella behoven ska tillgodoses, säger Andreas Engebrethsen (S).

I beslutet har nämnden tagit hänsyn till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), intresseorganisationer och FN-konventionen. Andreas Engebrethsen hoppas att beslutet kommer underlätta arbetet för handläggarna.

— LSS är en individlagstiftning, därför ska den inte tolkas kollektivt. Med begränsade riktlinjer är risken att man både begränsar handläggarnas möjlighet till bedömning och individens rätt om att få behoven tillgodosedda, säger han.

I nuläget finns ingen prognos för hur ekonomin påverkas av beslutet. Enligt Andreas Engebrethsen får kommunen däremot hjälp av det så kallade LSS-utjämningssystemet genom SKR för eventuella högre kostnader. För år 2020 får Falkenbergs kommun tillbaka cirka 20 miljoner kronor genom utjämningssystemet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här