Falkenbergs kommun ska minimera användningen av plast

Under ett år använde Falkenberg kommun nästan 2,5 miljoner handskar, 350 000 påsar och 290 000 skoskydd. Men det planeras för att minimera användningen av engångsartiklar i plast.

ANNONS
|

– Det fina tycker jag är att vi jobbar tillsammans och att det är verksamheterna själva som sätter agendan för hur vi kan ta oss an uppdraget. Det tror jag är viktigt, säger Linda Corneliusson Linde som är utvecklingsledare på hållbarhetsavdelningen.

Kommunfullmäktige tog beslut om minimering av engångsplast vid sitt majsammanträde förra året. Det innebar att samtliga nämnder, bolag och samägda organisationer till att börja med skulle kartlägga användningen av sådana produkter.

Flergångsprodukter

Förbrukningen av plastartiklar under perioden 1 juni 2018–31 maj 2019 såg ut så här:

  • 2 471 150 stycken handskar
  • 344 063 påsar/avfallspåsar
  • 292 300 skoskydd
  • 175 953 säckar
  • 96 120 förkläden
  • 36 130 plastbägare
  • 28 690 bestick.

Andra delen av uppdraget var att fundera över hur man kan minimera sin användning av engångsartiklar i plast. Att i största möjliga mån använda flergångsprodukter, återbruk, återvunna eller biobaserade material eller material utan farliga ämnen.

ANNONS

– Socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har störst förbrukning av engångsplast. De är också störst belastade i pandemin. Men jag tycker att kunskapen redan satt sig och finns i många av förvaltningarna. Man jobbar redan med att minimera plasten.

Bort med papperskorgar

– Serviceförvaltningen har gått före med att ta bort papperskorgarna på kontoren. Det är något samtliga ser att man kan göra för att minska användningen av plastpåsar. Istället skaffas sorteringsmöbler på gemensamma ställen i korridorerna.

Minskad plastanvändning tjänar inte bara miljön på utan även kommunen. Det kan kosta lite mer i början med flergångsmaterial men det lönar sig i längden, menar utvecklingsledaren.

– Man sparar in tiden det tar att göra plastinköpen, ta emot varan och platsen det tar att lagra materialet. Man får också minskat avfall.

Stort intresse

Samtidigt måste vissa verksamheter använda plast, till exempel vid provtagning, hantering av livsmedel och för att hålla vårdhygien.

– Det är viktigt att det går i takt med verksamheternas behov. Men representanter från de olika nämnderna och bolagen har varit med och det har funnits ett väldigt stort intresse att hitta en gemensam ambitionsnivå. Så att det ändå funkar att leverera i rådande läge.

– Nu håller vi på att ta fram ett styrdokument kring plast. Hur vi kan gå vidare inom organisationen och fortsätta samverka för att öka kunskapen, säger Linda Corneliusson Linde.

ANNONS

LÄS MER: Så mycket återvinns i Varberg och Falkenberg

LÄS MER: Regionalt pilotprojekt ska minska plastanvändningen

ANNONS