Falkenbergs kommun säger upp avtal med räddningstjänst Väst

Falkenbergs kommun har valt att ta tillbaka dag- och nattlarm samt natthemtjänst till egenregi. Under tisdagen fattades beslut om att säga upp avtalet med räddningstjänst Väst.

ANNONS
|

Beslutet röstades fram av Framtid Falkenberg (S, MP, KD och L) och SD. Härnäst ska en återtagandeplan tas fram av socialförvaltningen. Utredningens förslag är att låta räddningstjänst Väst fortsatt ha hand om larmmottagning och tillsyn via kameror och därav fortsätta samarbetet i en något mindre utsträckning.

— Jag vill betona att vi inte är missnöjda med uppdraget som räddningstjänsten utfört åt oss. Det handlar snarare om att förvaltningen fått i uppdrag ta fram en plan för att få budgeten i balans, säger Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande.

Enligt förslaget uppskattas beslutet ge en besparing mellan fyra och 5,5 miljoner kronor per år. Dessutom väntas beslutet ge kortare responstider på larm och en större kontinuitet av personal, förklarar Kerstin Rosell.

ANNONS

Hur blir det för de anställda som arbetar med kommunens uppdrag på räddningstjänst Väst?

– De kommer erbjudas en anställning av Falkenbergs kommun i och med återtagandet, säger Kerstin Rosell.

Moderaterna och Centerpartiet röstade emot förslaget. Rie Boulund (M) är 2:e vice ordförande i nämnden. Hon menar att beslutet blir en kvalitetssänkning.

— Den extra tryggheten som räddningstjänsten kan tillhandahålla får en kraftig tillbakagång. Räddningstjänsten har ett brett uppdrag och kan till exempel hjälpa till med första insats vid brand och det kommer försvinna helt och hållet, säger hon och fortsätter:

— Ett argument är också att räddningstjänsten ligger bra till med teknikutvecklingen. Där kommer det bli en försämring.

Rie Boulund menar också att det inte går att förutspå vilka besparingar beslutet kommer att ge i slutändan. Hon anser att det hade gått att minska kostnaderna på annat vis.

— Är vi inte nöjda med för höga kostnader i dag så måste vi göra bättre ifrån oss. Det gäller kanske att vässa avtalet istället för att säga upp det.

På räddningstjänst Väst arbetar runt ett fyrtiotal undersköterskor och administrativ personal med uppdraget från kommunen. Fredrik Åkesson, verksamhetschef på räddningstjänst Väst, berättar att han inte hunnit se det nya underlaget när tidningen når honom.

ANNONS

— Vi har en bra dialog med Falkenbergs kommun och ser fram emot att hitta formerna för det fortsatta samarbetet, säger han.

ANNONS