Per Svensson (S) , Georgia Ferris (KD), Marcus Jöngren (MP) och Lars Fagerström (L).
Per Svensson (S) , Georgia Ferris (KD), Marcus Jöngren (MP) och Lars Fagerström (L). Bild: Johannes Widergren

Falkenbergs kommun presenterar åtgärdspaket för krisande företag

Coronaviruset skapar oro i samhället och många lokala företag drabbas hårt. Nu vidtar Falkenbergs kommun en rad åtgärder för att hjälpa företagen hantera krisen.

ANNONS
|

Under en pressträff på fredagen presenterade den styrande koalitionen i Falkenbergs kommun ett stödpaket i ett försök att lindra effekterna som coronaviruset har på stadens näringsliv.

– Vi ser att lokala företag har stora problem nu när folk håller sig hemma. Vi vill göra allt vi kan för att stötta dem, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

Falkenbergs kommun kommer på begäran att skjuta upp datum när fakturor ska betalas. Det kan handla om avgifter för hyror, arrenden, vatten och sophantering.

– Vi är en så pass stor organisation att vi klarar oss ett tag utan intäkterna och kan vänta tills det lagt sig. Vår uppmaning till företagare som har problem är att kontakta kommunen, säger Per Svensson (S).

ANNONS

Samtidigt ska kommunen snabba på sina egna utbetalningar.

– Vi betalar många fakturor till exempelvis byggföretag, som vi vet har det svårt nu, och där kommer vi att kunna betala tidigare, säger Georgia Ferris (KD).

Gratis uteserveringar och fri parkering ska locka restauranggäster

För att underlätta för människor att handla och äta på restauranger införs från första april fri parkering i två timmar i parkeringshus Centrum.

– Det är inte farligt att gå ut och äta och man kan hålla sig på behövligt avstånd från varandra, säger Lars Fagerström (L).

Politikerna också beslutat att ta bort avgiften för uteserveringar alla månader förutom sommarmånaderna.

– Har man sitt polistillstånd är det bara att smälla upp en uteservering, säger Georgia Ferris (KD).

Syftet är att gynna de lokala krögarna.

– Vi hoppas att fler uteserveringar ska göra att folk vågar sig till stan, säger Markus Jöngren (MP).

Planerar fler åtgärder

Stödpaketet är ett första steg i arbetet med att stötta företagen och fler fler åtgärder kan komma inom en snar framtid.

– Vi har en bra grej på gång som jag tror att vi kommer kunna presentera nästa vecka. Det är framförallt riktat mot restaurangnäring, säger Per Svensson (S).

Markus Jöngren (MP) vill uppmana medborgare att trots situationen ta sig ut, och företagare att försöka hjälpa varandra.

ANNONS

– Vill vi ha kvar ungefär samma samhälle efter det här så behöver vi försöka hålla det flytande under tiden, säger han.

ANNONS