Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Falkenbergs kommun och Hansagårds camping i tvist om husvagnar

Kommunen hotar med vite på 200 000 kronor. Hansagårds camping har den här veckan på sig att flytta husvagnar som står på området. Hansagårds camping kontrar med att överklaga byggnadsnämndens beslut till Länsstyrelsen.

För första gången har Hansagårds camping i Falkenberg erbjudit sina säsongsgäster att ha kvar sina husvagnar på campingen under vintern mot en extra kostnad, enligt kommunens bygglovsenhet.

Vid ett tillsynsbesök på campingområdet upptäcktes att ett tjugotal husvagnar stod uppställda. 19 av vagnarna var uppställda inom ett område där uppställning endast är tillåtet under perioden 1 mars till 31 oktober.

Enligt planbestämmelserna ska campingen vara en del av det rörliga friluftslivet.

I byggnadsnämndens beslut från december har det skickats med text från campingens hemsida där det står: När vintern kommer får husvagnen stå kvar på platsen och när våren kommer är det bara att flytta in. Du behöver aldrig tänka på dragbil och behöva köra husvagnen fram och tillbaka.

Förbudet mot uppställda husvagnar är till för att campingplatsen inte ska utvecklas till ett fritidshusområde.

Byggnadsnämnden anser inte att campingen är till för husvagnar som kan liknas vid privata fritidshus som går att nyttja året om.

Kommunen hotar med vite

Därför beslutade byggnadsnämnden om att husvagnarna skulle flyttas senast den 31 januari. Om beslutet inte följdes riskerade campingen ett vite på 200 000 kronor till staten.

Men hur det blir med den saken återstår att se då Hansagårds camping överklagat beslutet till Länsstyrelsen.

Hansagårds camping har lämnat en kommentar i ärendet och tycker att inom en detaljplan måste marken var lämplig för ett ändamål under hela året.

Byggnadsnämnden står på sig och menar att en husvagn som används för bostadsändamål längre än en normal semesterperiod kräver bygglov.

Byggt plank utan bygglov

Hansagårds camping har även byggt 266 meter plank på området utan bygglov.

För det föreläggs campingen att söka bygglov för planken som har satts upp på flera ställen.

Handlingarna skulle ha lämnats in senaste den 31 augusti. Men några handlingar med en komplett bygglovsansökan har inte skickats in till kommunen trots att det har gått fem månader.

Nu riskerar Hansagårds camping att byggnadsnämnden låter någon annan göra handlingarna till planken. Kostnaden för det kommer då att debiteras campingen.

Tidningen har varit i kontakt med Hansagårds campings ägare Björn Berg som inte vill ge någon kommentar i nuläget.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här