Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falkenbergs kommun lex Maria-anmäler allvarlig vårdskada

Kommunen har konstaterat flera brister i samband med en olycka som inträffade hos en brukare. Nu har kommunen vidtagit flera åtgärder och lex Maria-anmält händelsen till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Det var i mars i år som en personlig assistent skulle köra en brukares elrullstol genom dörren. Under processen hamnade brukarens fot i kläm.

Efter att olyckan inträffat konstaterades flera misstag i vårdutövningen. Bland annat ska det ha tagit för lång tid innan brukaren fått rätt vård för sina skador.

Enligt anmälan tog det ungefär ett och ett halvt dygn innan en sjuksköterska kontaktades om skadan. Sjuksköterskan ska inte heller ha fått någon information om olyckan, vilket gjorde att det dröjde ytterligare några timmar innan vårdtagaren skickades vidare till röntgen och fick vård för sin fraktur i skenbenet.

Kommunen vidtar flera åtgärder

Sedan händelsen har kommunen gjort en anmälan om händelser som medfört allvarlig vårdskada genom Ivo. Falkenbergs kommun har också vidtagit flera åtgärder, skriver de i ett pressmeddelande.

Bland annat ska all personal inom vård- och omsorg i kommunen ha blivit informerade om vikten att kontakta en sjuksköterska direkt efter en händelse som kan innebära risker för skador. Personalen har också informerats om deras skyldighet att rapportera in incidenter med hjälpmedel.

Vidare har chefer fått påminnelser om att all personal ska lära sig köra elrullstol vid inskolning och berörd personalgrupp har fått en utbildning i elrullstolskörning.

– I sådana här situationer måste vi lära oss av det misstag som begåtts och se till att det inte inträffar igen, säger Johan Klingborg, socialchef, i pressmeddelandet.

Hallands Nyheter har sökt Eva Bjäräng, kommunens medicinskt ansvariga för rehabilitering, för en kommentar.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här