Kommunen krånglar till det i onödan, enligt JO-anmälan.
Kommunen krånglar till det i onödan, enligt JO-anmälan.

Falkenbergs kommun JO-anmäld för krånglighet

Är kommunens krav på en särskild fullmaktsblankett i linje med förvaltningslagen? Eller onödigt krångel? Det undrar en person som JO-har anmält socialtjänsten.

ANNONS
|

Anmälan är undertecknad av den pensionerade socionomen Arne Bengtsson med lång erfarenhet av socialt arbete. Han har tidigare arbetat bland annat inom socialförvaltningen i Falkenbergs kommun.

Samtidigt har han engagerat sig som företrädare för enskilda personer som på grund av funktionshinder eller sjukdom inte själva kan ta tillvara sina intressen, till exempel gentemot myndigheter som socialförvaltningen. Det sågs och ses inte alltid med blida ögon av hans tidigare kollegor.

– När jag utbildade mig matades vi med att man ska ge service åt den enskilde och underlätta på alla sätt. Hjälpa så att han eller hon når sitt mål. Man ska inte strunta i lagstiftningen men underlätta och inte ställa upp administrativa svårigheter så att man inte når målen, säger Arne Bengtsson.

ANNONS

Nitiska tjänstemän

Nu menar han att oerhört nitiska tjänstemän sätter käppar i hjulet till skada för dem som söker hjälp.

– De har formaliserat det nu så att det blir i praktiken en inskränkning och försening istället för hjälp åt den enskilde. Jag hade ett fall häromdagen där jag skrivit en fullmakt där jag fick till svar att: ”Den gäller, ja. Men du måste skriva den på vår blankett.”

– Har du då tre eller fyra sakfrågor måste du skriva lika många fullmakter och förtydliga varje gång. Sedan ska de skrivas under på socialkontoret i närvaro av tjänstemän och den enskilde själv ska ta sig dit. Ofta handlar det om folk som ser socialkontoret som ett rött skynke. Det kan var av psykiska eller fysiska skäl, säger Arne Bengtsson.

Rättsförlust

JO-anmälan har han gjort i samråd med Willy Engebrethsen som är rättsombud för Riksförbundet FUB. Han menar att socialtjänsten i Falkenberg på senare år gjort det allt mer komplicerat för föräldrar, gode män och andra företrädare att hjälpa sina klienter.

– Jag vet att förtvivlade föräldrar och huvudmän kan vara jobbiga och har hört om handläggare som slängt på luren i örat på folk. Men då har man inte lyckats speciellt bra i sin roll som myndighetsperson och det man är utbildad för.

ANNONS

– Man krånglar till det på ett omotiverat sätt istället för att lyssna på huvudmännen och skapa en dialog. Huvudmannen kanske har en svårare utvecklingsstörning det är ju därför personen inte förstår och därför man har en god man, säger Willy Engebrethsen.

Han reagerade på ärendet där socialtjänsten vägrade godkänna fullmakten som förvaltningsrätten godkänt.

– Det innebar en rättsförlust för klienten. Därför vill vi ha det prövat av JO, säger Willy Engebrethsen.

Skydda de enskilda

Karin Fahlman är verksamhetschef för myndighetsavdelningen på socialförvaltningen och kommenterar JO-anmälan så här:

– Jag förstår faktiskt inte riktigt vad det är som är så upprörande med att vi är noggranna. Anledningen till att vi formulerat en blankett är ju för att skydda de enskilda som lämnar ifrån sig en fullmakt så att de inte blir lurade eller att det blir fel.

Varför har detta införts?

– Vi har haft situationer där det ifrågasatts att människor fört talan för andra när de kommit i svårigheter och vill ha hjälp av någon. Sedan kan det vara så att den som lämnar en fullmakt vill ha hjälp enbart i en viss situation medan den som fått fullmakten anser att det handlar om allting.

Men blir det inte krångligt om man måste infinna sig fysiskt för att skriva under fullmakt om det nu handlar om personer som ofta drar sig för att uppsöka myndigheter?

ANNONS

– Man måste inte vara rent fysiskt på plats. Särskilt nu i pandemitider har vi lärt oss att det kan lösas digitalt men att vi ändå ska försäkra oss om att rätt person skriver under fullmakten, säger Karin Fahlman.

LÄS MER: Utredning om misstänkt tjänstefel läggs nu ned

LÄS MER: Kommunens skötsel av LSS kritiserades

LÄS MER: Chefen skyller kritiken på olika synsätt

ANNONS