Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Falkenbergs kommun har yttrat sig om Kattegatt Syd

Vattenfall vill ansöka om tillstånd för att anlägga en havsbaserad vindkraftpark utanför Falkenberg. Nu har kommunen lämnat ett första yttrande om projektet - men de saknar veto i frågan.
– Det är olyckligt, säger Per Svensson (S).

Falkenbergs kommun har gjort ett första yttrande gällande vindkraftparken Kattegatt Syd. Det gäller den havsbaserade vindkraftparken som Vattenfall planerar att ansöka tillstånd för och som är tänkt att ligga cirka 25 kilometer utanför Falkenbergs kust. Vattenfall vill anlägga upp till 80 vindkraftverk på en maximal höjd på 350 meter. När HN ringer Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, är det först och främst en punkt han vill understryka.

– Det som är jätteviktigt att vi från kommunen kommunicerar är att vi inte har veto gällande det här projektet. Det beror på att parken ligger utanför territoriet där vi har vetorätt. De har valt att lägga sig helt och hållet i den ekonomiska zonen och då är det bara staten som kan godkänna projektet eller inte. Vi kan komma med yttrande men inte mycket mer, säger Per Svensson.

Hur ser du på det, att ni saknar veto?

– Jag tycker det är olyckligt. Vi vill gärna vara med och styra hur mycket vindkraft som hamnar här och just nu är det för mycket som planeras utanför Falkenbergs kust. All vindkraft behöver inte vara i Falkenberg, jag skulle gärna se en större spridning längs med hela Hallands kust.

LÄS MER: Stora projekt för vindkraft på gång utanför kusten

Per Svensson syftar till att det i dagsläget finns planer på att anlägga flera vindkraftparker till havs. Utöver Vattenfall är har även OX2 och Favonius visat intresse för att anlägga havsbaserad vindkraft utanför Hallandskusten. Nu har kommunen lämnat sitt yttrande om Vattenfalls samråd gällande Kattegatt Syd inför den kommande miljökonsekvensbeskrivningen. Yttrandet handlar dels om att kommunen vill se ytterligare utredningar kring hur yrkesfisket kan påverkas.

– Det handlar om påverkan på allt från yrkesfisket till det marina livet, säger Per Svensson.

Dessutom vill kommunen se visualiseringar på hur vindkraftsparken kan komma att se ut nattetid samt animeringar på hur vindkraftverken kommer att uppfattas från land.

– Det är viktigt att man ger en samlad bild av alla parker för att ta fram en simulering om hur det kan komma att se ut, säger Per Svensson som vill påpeka att han ser en hel del fördelar om Kattegatt Syd blir verklighet:

– Om det blir så, så får vi se det som en möjlighet. Det bidrar ju inte minst till arbetstillfällen till Falkenberg.

Framöver ska Vattenfall ta fram en miljökonsekvensbeskrivning för Kattegatt Syd. Hela tillståndsprocessen väntas pågå till år 2024. Om samtliga tillstånd beviljas är det preliminär byggstart år 2028 och vindkraftparken kan vara i drift 2030.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här