Falkenbergs kommun går 62 miljoner plus under pandemin

Minskade skatteintäkter men ökade statsbidrag. Politikerna står inför stora vägval när Falkenbergs årsredovisning 2020 presenteras.

ANNONS
|

Trots coronapandemin redovisar Falkenbergs kommun ett relativt gott ekonomiskt år i sin årsredovisning 2020. Med ett positivt resultat på 62 miljoner kronor gör kommunen ett bättre år än väntat, trots minskade skatteintäkter på 35 miljoner kronor.

Kommundirektören Lars Fröding beskriver utfallet både genom de 136,6 extra miljonerna som kommunen fått i statsbidrag under pandemin, och med ett väl utfört arbete i förvaltningarna.

– Vi har hela tiden lett verksamheten utefter de förändringar som skett under året. Verksamheterna har verkligen gjort ett fantastiskt jobb, det är stimulerande att vara chef i en så välfungerande verksamhet.

Avsätter 17 miljoner för att tackla pandemiskulderna

Pandemin har haft en del positiva effekter på ekonomin på kort sikt. Det som sparats in under pandemin korrelerar dock med mycket av det som politiker och tjänstemän under året kallat för pandemiskuld, och som innebär ekonomiska utmaningar framöver.

ANNONS

– Vi konstaterar att det är statsbidragen som gör att vi får positivt resultat i år. 2020 ser ju bra ut men 2021 ser redan mycket mindre bra ut, säger oppositionspolitikern Anneli Andelen (C).

För att tackla pandemiskulderna inom omsorg och utbildning har politikerna därför beslutat att avsätta 17 miljoner från kommunens överskott i plånboken för 2021.

– Att distansundervisningen varit tuff för många är tydligt i resultaten och det krävs hårda tag för att komma till bukt med utbildningsskulden. Den avsättningen kommer vi få mycket kritik för av revisionen, men vi väljer att göra det eftersom vi ser att det behövs, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

Långsiktiga utmaningar i välfärden väntar

Ett annat problem på längre sikt är att skatteintäkterna fortsätter att minska, samtidigt som kommunens kostnader ökar. Detta beror på en åldrande befolkning som behöver vård, med färre i arbetsför ålder som betalar för den genom skatt.

En skattehöjning är dock varken aktuell för oppositionen eller majoriteten.

Hur ska ni lösa det ökade vårdbehovet med minskade skatteintäkter?

– Det är därför vi pratar så mycket om tillväxt. Att få fler att flytta hit för att arbeta och bygga sina liv. Men sen behöver vi även effektivisera verksamheterna, säger Anneli Andelen (C).

ANNONS

– Vi måste prioritera välfärden. Det är inget att hymla om att vi är beroende av ökade statsbidrag i framtiden. Vi står inför ett vägval: om vi vill ha samma nivå på välfärden, eller om vi behöver dra ner på den, säger Per Svensson (S).

ANNONS