Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Melkersson, näringslivschef i Falkenbergs kommun.  Bild: Ola Folkesson
Jan Melkersson, näringslivschef i Falkenbergs kommun. Bild: Ola Folkesson

Falkenbergs kommun bekymrad över ökad arbetslöshet

Falkenbergs kommun är bekymrad över en ökad ungdomsarbetslöshet. Näringslivschefen Jan Melkersson drar paralleller med tidigare lågkonjunkturer där ungdomar haft svårt att komma ut på arbetsmarknaden.

När nya landshövdingen Brittis Benzler var på besök i Falkenberg uppdaterades hon om läget i Falkenberg och om näringslivet i stort.

Landshövdingen, som är statens förlängda arm, fick också med sig en oro över att ungdomsarbetslösheten kan komma att öka i kommunen framöver.

– När ungdomar inte kommer ut i arbete i den utsträckning som de brukar så skapar det bekymmer. Vi efterlyser åtgärder för att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden för det kostar mycket i slutändan när människor går arbetslösa, säger Jan Melkersson.

Med tanke på pågående pandemi så är arbetsmarknaden stabil i Falkenberg, enligt Jan Melkersson.

– Det har inte lagts fler varsel efter semestrarna. I juli månad var varselsiffrorna i Halland tillbaka på ganska normala nivåer.

– Jag hör om flera företag som permitterat som valt att ta tillbaka personal i förtid. Men det som präglar är en osäkerhet för framtiden. Men många företag har fortfarande mycket att göra.

Besöksnäringen i Falkenberg gick jättebra i juli och i början av augusti och det är en bransch som sysselsätter många ungdomar på tillfällig basis.

– Nu kommer de ungdomarna ut till arbetslöshet.

Jan Melkersson påpekar att Sverige redan före pandemin var på väg in i en sämre konjunktur där ekonomin bromsades upp.

– Det finns inget som talar för att vi kommer att se en snabb vändning. Sen har vi vissa branscher som har det riktigt tufft och då tänker jag främst på nöjessidan där Falkenberg har en hel del företag.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här