Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: L-G Johansson
Bild: L-G Johansson

Falkenbergs kommun avråder från besök på äldreboenden

För att minska risken för covid-19 avråder socialförvaltningen i Falkenbergs kommun från besök på alla kommunens äldreboenden.
— Vi kan inte förbjuda besök, men kan man undvika besök så gör det, säger Johan Klingborg, kommunens socialchef.

Pandemin fortsätter även totalt antal inlagda patienter som har eller har haft Covid-19 under vårdtillfället minskat från 19 till 16 patienter enligt måndagens siffror från Region Halland. Antalet inlagda på IVA är oförändrat, fem stycken.

Men de senaste veckorna har smittspridningen ökat igen i Halland. Till följd av den ökade samhällssmittan avråder nu socialförvaltningen från besök på kommunens äldreboenden. Förvaltningen avråder också anhöriga från att ta hem personer som bor på äldreboenden.

— Det vi ser nu är en samhällsspridning som är oroväckande. Vi vill inte hamna i ett läge som innebär svår sjukdom eller död för våra boende, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenbergs kommun.

I skrivande stund finns ett fåtal bekräftade covidfall bland personalen och inga konstaterade fall bland brukare på kommunens äldreboenden. Det finns dessutom en hög vaccinationstäckning. Totalt har mellan 96 och 98 procent av brukarna på kommunens äldreboende vaccinerats, berättar socialchefen.

— Vi har ingen utbredd sjukdom men vi kommer vidhålla att man måste vidta stor försiktighet trots att våra brukare är välvaccinerade, säger han och fortsätter:

— Vår uppfattning är också att man inte heller vill utsätta sina anhöriga för onödig risk.

Enligt Klingborg har äldreomsorgen haft en tuff belastning över jul och nyår, vilket också upplevts som något oroväckande.

— Vi har mycket vab och sjukskrivningar av personal eftersom man måste stanna hemma vid symtom. Vi har fått bemanna upp på annat sätt, vilket ger sina effekter på verksamheten, säger han.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här