Falkenbergs kommun anmäls till justitieombudsmannen

Det som borde tagit max fyra månader har dröjt nästan tre och ett halvt år. Nu har kommunen JO-anmälts. ”Vi sätter ner foten, vi har försökt ha tålamod, men vi får inga svar”, säger Håkan Johansson.

ANNONS
|

Företaget Ålyckan fastigheter som bland andra Håkan Johansson (vd och delägare i Ekängengruppen) är delägare i, köpte mark på nedre Tröingeberg 2013 för att bygga en skola och förskola.

– Om allt hade sköts som det borde hade det kunnat stå en färdigbyggd skola för 600 elever på platsen nu, säger Håkan Johansson.

Delöversiktsplan från 2007

Han är minst sagt upprörd över hur kommunen skött den ansökan om planbesked som Ålyckan fastigheter lämnande in till kommunen den 7 december 2016. Ansökan är gjord efter konstens alla regler och följder den delöversiktsplan som antogs av kommunfullmäktige 2007.

– Det är så vi arbetar. Kommunens delöversiktsplaner är ett verktyg för oss. Om vi hade köpt mark som inte var utpekad för ett visst ändamål i en plan hade jag förstått om det blivit uppförsbacke, men vi följer kommunens dokument som visserligen bara är en viljeyttring och inte något som kommunen måste följa. Vi har gjort precis som man ska, men kommunen har inte gett oss ett svar. Istället har man köpt mark bredvid och planera att göra det som vi tänkt göra i fyra år, säger Håkan Johansson.

ANNONS

Läs mer: Kommunen köper mark för 27 miljoner

Under tiden som företagets ansökan blivit liggande bland kommunens handlingar har Falkenbergs kommun köpt angränsande mark (19 hektar för 27 miljoner) och har långt gångna planer på att bland annat bygga en skola för årskurs F-9, Tröingeskolan. Trots det står Ålyckan fastigheter fast vid sina planer att bygga en skola på platsen, men frågan är när de ska kunna komma igång.

– Det är olyckligt och vi vill inte jobba såhär. Det finns så många regler för hur vi ska göra, då bör ju kommunen följa de regler som finns åt andra hållet.

En stor investering

Att lämna in en JO-anmälan är ett stort steg och något som Håkan Johnsson inte gjort tidigare.

– Vi sätter ner foten. Vi har haft tålamod, men vi får inga svar. Vi har gjort en investering och vill gärna bygga, samma sak för de andra delägarna. All har avsatt resurser för att kunna göra detta, men så händer ingenting. Det skapar en otrygghet inför framtiden om man inte kan lita på kommunens dokument.

Vad förväntar ni er av er JO-anmälan?

– Vi vet ju inte vilken rekommendation som kommer från JO. Men om JO håller med oss om att detta tagit orimligt lång tid förväntar vi oss att kommunen rättar sig efter det och att vi får en detaljplan för skola på vår tomt.

ANNONS

Kommundirektör Lars Fröding tycker att det är generellt olyckligt om kommunen ger sena svar. Han har inte hunnit sätta sig in i den nyligen inlämnade anmälan som gjorts.

– Jag vill ha alla fakta först och vi ska ta fram relevanta handlingar. De rutiner som vi har i dag ska vara sådana att vi inte behöver ändra något. De rutiner vi hade när ansökan kom in var inte samma som i dag.

Kommunrådet Per Svensson (S) hävdar att det funnits en dialog mellan kommunen och Ålyckan fastigheter om deras planer för den aktuella tomten. Han förklarar att när det gjordes en lokaliseringsutredning inför placeringen av en ny skola på Tröingeberg bedömdes Ålyckan fastigheters tomt som olämplig.

– Jag förstår att de är irriterade men vi har haft en dialog. Den kunde kanske varit bättre.

Oppositionsrådet Anneli Andelén (C) har förståelse för Ålyckan fastigheters frustration.

– Det är skamligt att behandla företag på detta sättet. Det är illa. Jag förstår inte orsaken. Det finns inget rimligt skäl till varför det tagit så lång tid, säger Andelén.

Läs mer: Kommunen ett steg närmare ny skola

Läs mer: Fajansskolan läggs ner och Söderskolan blir F-6

ANNONS

Läs mer: Så blir namnet på nya stadsdelen

ANNONS