Den 1 april upphör rekommendationen om fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolorna att gälla, vilket betyder att beslut om eleverna kan komma tillbaka till skolan eller inte kan fattas regionalt. I Falkenbergs kommun väljer man att öppna skolorna, men inte för alla elever på en gång.
– Vi har ett pågående samtal med Smittskydd Halland och den informationen vi har nu är att vi utifrån smittläget ser en möjlighet att öka antalet elever i skolorna, säger Maria Nebel, gymnasiechef i Falkenbergs kommun.
Från och med efter påsklovet kommer omkring hälften av alla gymnasieelever att erbjudas undervisning i skolan. Vilka elever det handlar om avgörs av flera faktorer.
– Det handlar om en bedömning av vilka elever som har störst behov av den undervisningen men också om elever som behöver vara i skolan för att kunna slutföra kurser inför examen. Det finns kurser som är svåra att göra på distans och det är de eleverna som kommer att kallas i första hand, säger Maria Nebel.
Halland är mest coronadrabbat i hela Sverige
Samtidigt som gymnasieskolorna gör sig redo för en mjuk öppning visar Folkhälsomyndighetens statistik över smittade i landet att Halland toppar listan över mest drabbade län. Gymnasiechefen säger att man tar riskerna på allvar.
– Utifrån smittskyddsläkarens bedömning ska det fungera så länge vi följer övriga riktlinjer. Vi ser att många också behöver komma tillbaka till skolan av psykosociala skäl och målet är självklart att öka antalet elever framöver, när smittoläget tillåter. Just nu ligger Halland väldigt högt och vi kan inte gå fortare fram, säger hon.
”En pandemi är ingenting att leka med”
Som situationen ser ut just nu kommer gymnasieskolorna alltså snart befolkas av elever igen, men gymnasiechefen lyfter också vikten av att vara vaksam på det rådande pandemiläget och ständigt utvärdera situationen.
– Vi har regelbundna möten med fackliga representanter och rektorer och följer upp det vi gör. En pandemi är ingenting att leka med, det finns alltid en risk och vi är rädda om vår personal och våra elever. Skulle saker ändras till det värre kan det vara så att vi måste ändra på det här men vår förhoppning är att så många elever som möjligt ska vara tillbaka i skolorna innan skolavslutningen, säger Maria Nebel.