Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Falkenbergs godaste semla bakas på Borgmästargården

HN:s tappra testpanel har korat Falkenbergs godaste och snyggaste semla 2021. När den sista bullen inspekterats visade resultatet att tre välkända bagerier hamnar på prispallen.

Förra året var det medarbetare på Bilprovningen som på uppdrag av HN fick besiktiga Falkenbergs utbud av semlor. I och med pandemin var en repris otänkbar så i år har de kära bullarna istället granskats och ställts mot hetväggen av tidningens reportrar. Gick åsikterna isär eller kunde redaktionen till slut hitta en fastlagsbulle att semlas kring?

En testpanel fick med alla tillgängliga medel undersöka sju olika klassiska semlor från bagerier i kommunen. För varje semla gavs omdömen utifrån rubrikerna utseende, smak samt plus och minus. Dessutom sattes ett samlat betyg mellan ett och fem.

Hur en semla ska smaka, se ut, kännas och dofta råder det delade meningar om. Bitar i mandelmassan? Trekantigt eller runt lock? Hur hårt ska grädden vispas?

– Jag tycker att mandelmassan är viktig. Den får gärna ha tuggmotstånd och vara lite ’krispig’. Sen ska grädden ha rätt konsistens och inte vara för hårt vispad, säger Viktoria Andersson, reporter på HN och en del av årets testpanel.

– Bullen ska vara bakad med mycket smör och vara lite seg. En bra bulle är tung utan för mycket luft. Om bullen är bra brukar det andra lösa sig, säger Alma Tallborn som är reporter på HN och säger sig älska semlor.

”Det syns att det är kärlek bakom varenda en”

Testpanelen tog såklart uppgiften på största allvar och semlorna hårdgranskades in i minsta gräddklick. När den sista tuggan tuggats och endast hopräkningen av betygen återstod gav reportrarna en samlad bild av årets startfält.

– Det känns stabilt. Alla semlor är fina och det syns att det är kärlek bakom varenda en snarare än att man får en känsla av fabriksproducerat, säger Alma Tallborn.

– Jag har en klar favorit och en jag inte tyckte var särskilt bra. Förutom det känns det är ganska jämt mellan allihopa, säger Viktoria Andersson.

Viktigt att poängtera är också att semmeltestet genomfördes som ett blindtest och att deltagarna alltså inte visste vilket bageri semlan kom ifrån när de satte sina betyg.

Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

1. Borgmästargården


Pris: 43kr
Utseende: Snygg och klassisk semla med bra färg på bullen och med ett fint gräddlager. Ser proffsig ut och ger en inbjudande känsla.
Smak: God och grov mandelmassa som nästan ger känslan av nötcreme. Lagom mycket grädde. Brödet är luftigt och smakar bra.
Plus: Den väldigt goda mandelmassan.
Minus: Att locket är i minsta laget.
Betyg: 4,5 av 5
Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

2. Stålboms konditori


Pris: 39 kr
Utseende: Bra höjd, mycket grädde och lagom stort lock. En utseendemässigt nästintill fulländad semla där grädden påminner om en nypistad slalombacke.
Smak: Luftigt bröd med tydlig kardemummasmak, grädden smakar grädde och mandelmassan är av en något rostad karaktär.
Plus: God mandelmassa med lagom stora bitar.
Minus: Lite för liten om man är lagd åt storätarhållet.
Betyg: 4 av 5
Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

3. Gööks konditori


Pris: 32 kr
Utseende: Gigantiskt storlek på brödet. Semlan ser charmigt ojämn ut vilket ger en känsla av hembakat. Locket ser väldigt litet ut i sammanhanget.
Smak: Mandelmassan är god men saknar tuggmotstånd och smakar mindre än man önskar. Perfekt seg men ändå luftig bulle med lagom mycket kardemumma.
Plus: Inte överdrivet söt i smaken.
Minus: Lite för hårt vispad grädde.
Betyg: 3 av 5
Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

4. Solhaga stenugnsbageri


Pris: 39 kr
Utseende: Charmig men lite platt och plufsig. Grädden ser nästan utkastad ut, vilket å andra sidan ger en känsla av hembakat.
Smak: Bra och söt kardemummasmak i brödet men tyvärr något menlös grädde. Mandelmassan påminner svagt om banan. Godkänd smak men inget som sticker ut.
Plus: Det trekantiga och lagom stora locket
Minus: För mycket grädde i förhållande till bulle
Betyg: 3 av 5
Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

5. Peters konditori


Pris: 38 kr
Utseende: Rustik och klassisk. Fin form på bullen och en toppig gräddklick.
Smak: Len och lagom vispad grädde. Stort och sprött lock och god mandelmassa men tyvärr inget som överraskar.
Plus: Goda och stora bitar i mandelmassan
Minus: Något torrt bröd
Betyg: 2,5 av 5
Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

6. Västra bageriet


Pris: 38 kr
Utseende: Väldigt stor och fluffig underdel vilket gör att gräddklicken och locket blir små i jämförelse. Grädden har fin lyster.
Smak: Mycket kardemumma i bullen och väldigt söt mandelmassa. Grädden smakar sockrigt och för tankarna till halvfabrikat. Mandelmassan saknar tuggmotstånd.
Plus: Rund och fin bulle
Minus: Smaken på grädden
Betyg: 2,5 av 5
Bild: Håkan Johansson
Bild: Håkan Johansson

Espresso House


Pris: 39 kr
Utseende: Platt och påminner mer om en hamburgare än om en semla på grund av det stora locket. Fin färg på bullen och praktisk om man inte vill ha grädde på nosen.
Smak: God och luftig bulle men en lite för enkel och frän smak på mandelmassan som för tankarna till björnklister. God grädde med bra konsistens.
Plus: Bra och stort lock att gräva grädde med
Minus: Mandelmassan känns som halvfabrikat
Betyg: 2 av 5

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här