Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Falkenbergarna skänkte matkassar till behövande

Handla till andra! Just det gjorde falkenbergarna på lördagen när Familjediakonin samlade in bidrag till familjer som har det svårt.

På lördagen stod Svenska kyrkans familjediakoni i Falkenberg utanför Ica Kvantum och samlade in bidrag i form av varor till matkassar som ska delas ut till behövande.

– Vi gör det här inför varje sommarlov och inför varje jullov utifrån att behoven är som störst då. Barnfamiljer är hemma mer och det är tuffare att få det att gå ihop för de som redan har det knapert, säger Miriam Åkerblad som är diakoniassistent.

Under fem timmar arbetade de rödklädda representanterna från kyrkan i värmen utanför butiken med att samla in varor och informera falkenbergarna om hur behovet ser ut och vad man kan göra för att hjälpa till att förbättra situationen.

– Vi ger dem som är på väg in en liten lapp där det står vad man gärna får handla till familjerna. Man köper någonting extra och lämnar det till oss och så ger vi det vidare, säger Helena Hedelund, diakon.

Med på listan står främst torrvaror och varor som inte kräver kylskåp eller frys.

– Till exempel pasta, ris, konserver och flingor, säger Miriam Åkerblad.

Hur går man till väga om man har det tufft och behöver hjälp med en matkasse?

– Då kontaktar man oss och sen träffar vi familjen och samtalar om deras situation. Man har möjlighet att få en matkasse om vi gör bedömningen att man har det svårt. Vi vill hjälpa de som behöver det mest, säger Helena Hedelund.

Falkenbergare är inte snåla

Trots coronaviruset och trots att många människor har det tufft ekonomiskt blev Helena Hedelund, Miriam Åkerlund och de andra positivt överraskade av givmildheten.

– Inte för att Falkenbergarna brukar vara snåla, tvärtom, men vi förväntade oss inte det här nu under pandemin. Många är jättepositiva till det här, säger Miriam Åkerblad.

Falkenbergarnas givmildhet är väldigt viktig och gör skillnad, menar Helena Hedelund.

– Somrarna är extra tuffa och nu när vi haft en pandemi sedan i mars har många familjer redan genomlidit ett sommarlov rent tidsmässigt, där föräldrar kanske fått inkomstbortfall av olika anledningar, säger hon.

Samlade in mindre än man hoppats på

För den som inte vill handla åt andra finns det andra sätt att hjälpa till på

– Vi förstår om man inte vill komma med mat eller gå runt i affären nu. Vi vill slå ett extra slag för swish. Pengarna går också till matkassar, säger Miriam Åkerblad

Från början hoppades man samla ihop 200 matkassar under dagen men resultatet blev drygt hälften. Helena Hedelund tror att det bland annat beror på det fina vädret och är väldigt nöjd med det man samlat in ändå.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här