Patrik Olofsson på stranden i Långasand.
Patrik Olofsson på stranden i Långasand. Bild: Håkan Johansson

Falkenbergarens film ”Tärnsommar” på tv

I veckan visade Världens natur på SVT filmen ”Tärnsommar” av falkenbergaren Patrik Olofsson. Bland annat skildras hur tärnor häckar på taket till gamla Vin & Sprit.

ANNONS
|

HN berättade förra sommaren om hur filmen höll på att bli klar. Patrik Olofsson har arbetat med projektet från och till sedan 2013. Han har följt våra tärnarter och forskningen kring dem. Bland annat silvertärnans årliga flytt från Sverige till andra sidan jordklotet.

Naturfilmaren Patrik Olofsson bor i Långasand och har framför allt filmat tärnornas häckning i Sverige. Men projektet har även tagit honom till Island, Namibia och Antarktis.

Lite drygt halvvägs in i filmen visas hur en av Hallands största tärnkolonier häckar på ett tak i Falkenbergs hamn. Ett exempel på hur vi människor trängt bort fåglarna från sin naturliga miljö. Några scener är även hämtade från Laholmsbukten där flera tusen tärnor kan samlas.

ANNONS

Programmet går i repris mycket sent i SVT2 på lördag kväll. Men kan även ses när som helst på SVT play fram till och med den 18 juni.

LÄS MER: Falkenbergare filmar fantastisk fågelflytt över världshaven

ANNONS