Falkenbergaren Pontus byggde en AC Cobra i halv storlek

När bilentusiasten Pontus Johanssons döttrar ville ha en lådbil bestämde sig falkenbergaren för att leverera ordentligt. Resultatet blev en AC Cobra-replika byggd nästan helt från grunden hemma i garaget.

ANNONS
|

Pontus Johanson från Falkenberg har alltid många projekt igång. Det senaste, en AC Cobra i skala ett till två, tog sin början när hans två döttrar ville han en ”lådbil”. Han berättar att han kände att han ville skapa något och började med att köpa en kaross och att han sedan fick tag på ett fyrhjulings-chassi som skulle byggas på.

Karossen är kanske vad många ser först, men för Pontus är det inte det viktigaste.

– Jag tycker att fälgarna är det centrala på en bil så jag köpte fyrhjulingsfälgar som jag gjorde egna centrum till, och fortsätter:

– Jag har hållit på med den i fyra vintrar ungefär. Man har fått bygga om både en och tio gånger för att få det att lira, säger Pontus Johansson.

ANNONS

Bilen är ett hopplock av olika delar. Bland annat har den framhjulslager från en Saab 9000 och det är backluckegångjärn från en Saab 9-5 som öppnar huven. Trots det har Pontus Johansson varit noga med att alla små detaljer ska bli rätt.

– Jag har dragit ut avgaserna så det ryker ur bägge rören på sidorna. Jag kände att det var viktigt och att det inte ska vara något ”fejk” med bilen, säger han.

Döttrarna Polly och Bell har varit med på ett hörn

När det kommer till bilar ska det vara lågt och brett, tycker Pontus Johansson. Chassit är bara 30 millimeter från marken och bakhjulen är nästan lika breda som höga. Under huven gömmer sig 47 hästkrafter och bilen gör i teorin 120 kilometer per timme. Det är aningen för mycket för att döttrarna Polly och Bell ska få köra den som lådbil.

– Jag ska ha en elmotor så den går i 7 kilometer i timmen. Då kan den stora motorn gå på tomgång när de är ute och glider så mullrar det lite, säger Pontus Johansson

Döttrarnas namn står på dekaler på bilen på var sida om siffran 58.

– De är födda 2015 och 2018 så det är därför. Det är också äldsta dottern som skrivit texten som är på dekalerna.

ANNONS

Skulle ha visats upp på stor bilmässa – sen kom coronaviruset

Målet var att visa upp bilen på Custom motor show-mässan på Elmia i Jönköping.

– Jag höll på varje dag när ungarna sov och lyckades bli färdig men då ställdes mässan in, säger Pontus Johanson.

Att visa upp bilen är en sak, men grundtanken har alltid varit att den ska köras.

– Jag vill att den ska bli ett minne. Att barnen har kul och leker med den så att man ser att den är använd.

”Den provocerar nog lika mycket som den glädjer”

Det har varit många glada tillrop men alla har inte haft ett lika gott öga till Pontus skapelse.

– Den provocerar nog lika mycket som den glädjer och jag tror att många har väldigt ont av det faktiskt, säger han.

Bilen sticker ut och var knappast gratis att bygga. Pontus Johansson har bland annat fått höra att han är en vuxen man som leker med bilar och att projektet var onödigt.

– När jag märkte att det skapade starka reaktioner bestämde mig för att sätta plattan i mattan och inte snåla. Det är nästan roligare när det provocerar lite, tycker jag.

Pontus har redan planer på nya projekt

Bilentusiasten kan inte ge ett exakt svar på vad bygget kostat men han vet att det inte är under 100 000 kronor.

ANNONS

– Jag var uppe på 40 000 kronor men sen slängde jag lappen för jag vill inte veta, säger han, och fortsätter:

– Det har varit värt varenda krona och det har gett så mycket glädje. Det har varit fint att ha något att fundera på är det regnar ute.

Vilket blir nästa projekt?

– Nu ska jag ta en gammal vespa från -58 och kränga på en modern moped. En modern vespa i gammalt skal helt enkelt . Det blir vinterns projekt.

ANNONS