Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Falkenbergaren Johannes Vall mitt i vulkandrama på Island

Under fredagen inträffade ett vulkanutbrott på Island. Fotbollsspelaren Johannes Vall från Falkenberg bor bara några mil ifrån vulkanen men berättar att läget just nu är under kontroll.

En mängd små jordbävningar och skalv i närheten av Islands huvudstad Reykjavik har tytt på att det snart kunde bli ett stort vulkanutbrott på halvön Reykjanes söder om stan. På fredagskvällen nåddes Falkenbergaren Johannes Vall av nyheten om att ett utbrott inträffat i närheten av berget Fagradalsfjall, omkring tre mil sydväst om Reykjavik. När HN når honom på lördagsmorgonen är situationen förhållandevis lugn.

– Jag har sovit som en stock och inte riktigt hunnit kolla läget än idag, men jag ska försöka ta mig ut senare utforska det närmre, säger Johannes Vall.

Den före detta Falkenbergs FF-spelaren bor numera i en lägenhet i centrala Reykjavik och spelar för regerande mästarlaget Valur. Han berättar att han inte är särskilt orolig för vulkanutbrottet som inträffat bara några mil ifrån där han befinner sig.

– Ska jag vara ärlig har jag inte tänkt så mycket på det. Jordbävningarna som har varit titt som tätt har varit värre. Man visste att det skulle bli ett utbrott men det var nog lite chockartat att det hände redan igår, säger Johannes Vall.

Vulkanutbrottet utgör inte något allvarligt hot mot boende i området, enligt Islands meteorologiska myndighet IMO. Trots det har all flygtrafik till och från Keflavik stoppats tills vidare och människor uppmanas att hålla sig borta från området, bland annat på grund av de giftiga gaser som släpps ut i samband med utbrottet. För Johannes Vall är utbrottet snarare än en häftig sak att uppleva än ett orosmoment.

– Jag tittade på nyheterna igår och kollade live-bilder och undersökte om man kanske kunde ta sig dit och få se det på närmre håll. Det har stängt av en del vägar nu men någonstans tror jag att man ska kunna se det ifrån, säger Johannes Vall.

Fotbollsspelaren tillägger dock att han har respekt för det som hänt och att man ännu inte vet om det kan komma att påverka Reykjavik på ytterligare sätt. Det har än så länge inte skett några evakueringar till följd av utbrottet, vare sig i Reykjavik eller i de mindre områdena närmre vulkansystemet och enligt Johannes Vall verkar snacket bland islänningarna tyda på att de inte är särskilt oroliga.

LÄS MER: Vulkanutbrott på Island – flygtrafik stoppad

LÄS MER: Johannes Vall från Falkenberg mitt i jordskalvs-drama på Island

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här